Älykäs pihavalaistus
29.12.2020
Louhinnat
22.12.2020
Tontin reunalla nouseva kallio kertoi meille heti, että räjäytyksiä olisi varmasti tiedossa. Pohjatutkimus puolestaan vahvisti, että tonttimme todella on kallioinen, mutta kuinka paljon kalliota maan alla lopulta olisi, oli tässä vaiheessa mysteeri. Vasta kun tontti oli raivattu ja ylimääräinen maa-aines kaivettu pois kallion päältä, pystyttiin kartoittamaan louhinnan tarve.
Kalliota räjäytettiin yhteensä 193 kuutiota ja kun nyrkkisääntönä kuulemma on, että yksi kuutio kalliota vastaa räjäytettynä 2,5 kuutiota, niin olihan meillä tontilla melko paljon kiveä louhintojen jäljiltä. 15 kuormallista isoimpia kiviä kuljetettiin kivimurskaamolle, jossa ne otettiin vastaan ilmaiseksi. Kivien poisviennissä maksoimme siis vain kuljetusmaksun. Iloinen yllätys oli, että osa kalliosta hajosi sen verran pieneksi murskeeksi, että sitä voidaan hyödyntää tontin täytöissä enemmän kuin osasimme odottaa.
Louhintakatselmukset
Louhinnan kustannus
Louhinnan kustannus oli 6750 euroa (sis. alv.) Monet välttevät kallioisa tontteja louhinnan kustannusten takia, mutta meidät yllätti "pieni" louhintojen hinta, vaikka louhittavaa tuli lopulta lähes koko talon alueelta (n.170 neliötä + salaojat) ja lisäksi louhittiin paikka hulevesien viivytyskaivolle.
Louhinnan hintaan vaikuttaa louhintatapa; meille louhintaa tehtiin kanaalilouhintana, jossa tehdään kapeita väyliä esimerkiksi vesi ja viemäriputkille, sekä avolouhintana. On myös hyvä huomioida, että kustannuksia lisäävät muun muassa kuljetusmaksut ja kaivurikuskin laskuttamat tunnit; kivien ja räjäytysmattojen siirtely sekä poiskuljetettavan materiaalin lastaaminen autoihin vei oman aikansa. Karkeasti arvioituna louhinta aiheutti muita kustannuksia noin 5 000 euron edestä.
Keittiösuunnitelma
18.12.2020
Mitä toiveita meillä sitten oli keittiön suhteen ja millainen keittiö meille tulee?
Yläkaapiton keittiö
Aamiaiskaappi
Korotettu uuni
Tasoon integroitu liesituuletin
Musta komposiittiallas
Ei valkoista keittiötä
Kvartsitaso
Shaker-keittiö
Projekti etenee - maatyöt alkoivat
25.11.2020
Aloituskokous pidettiin viime viikolla ja rakennuslupa tuli lainvoimaiseksi. Tällä viikolla alkoivat maatyöt ja nyt projekti etenee ihan konkreettisesti! Uskomatonta!
Luvan saamisen jälkeen pientä ylimääräistä stressiä aiheutti viime hetkellä vaihtoon mennyt maaurakoitsija. Yritimme hakea naapureiden kanssa säästöä valitsemalla saman urakoitsijaan, mutta naapureiden kokemuksien perusteella päädyimme lopulta etsimään itsellemme eri urakoitsijan.
Uusi maaurakoitsija löytyi kuin löytyikin suositusten perusteella ja onneksi hänellä oli aikaa meidän projektille. Mikä tuuri, sillä tämä ei ole ihan itsestäänselvää parin viikon varoitusajalla! Koska aiempaan urakkasopimukseen olisi kuulunut muun muassa puiden kaato, oli siihenkin etsittävä tekijä nopealla aikataululla. Tuttuun tapaan ei kaikkiin tarjouspyyntöihin vastattu, mutta Metsuri.fi teki meille kilpailukykyisen tarjouksen ja puut kaatuivat luotettavasti ja ammattitaitoisesti kahden viikon sisällä tarjouspyynnöstä.
Pintamaata on kaivettu kallion päältä nyt kaksi päivää, kannot sekä pari kuormallista kiviäkin on jo viety pois tontilta. Parhaimmat luonnonkivet säästetään ja hyödynnetään pihalla, mutta poisvietävää tulee varmasti vielä riittämään; tänään tehtiin louhintakatselmukset ja ensiviikolla päästään räjäyttämään kalliota talon tieltä. Talon kulmapisteiden merkintä on myös tilattu kaupungilta ja se tullaan tekemään vielä tällä viikolla.
Väri-inspiraatiota vuodelle 2021
17.11.2020
Vuoden lähestyessä loppuaan, aletaan jo suuntaamaan katsetta kohti tulevaa vuotta 2021 ja sen trendejä. Tyypillisesti loppuvuodesta väri-instituutti Pantone julkaisee tulevan vuoden trendivärin, mutta maaleja valmistava Tikkurila on jo ehtinyt nimeämään oman valintansa vuoden 2021 väriksi.
Tikkurilan vuoden väri 2021 on hempeän vaaleansininen Y354 Cumulus, joka viestii toivosta ja paremmasta huomisesta. Vuoden värin ympärille on koottu myös inspiraatioksi värikokoelma, joka auttaa värien yhdistelemisessä. Kokoelma sisältää turvallisia maanläheisiä sävyjä, mutta myös värikkäämpiä kasveista, taivaasta ja merestä inspiraationsa saaneita värejä, jotka sopivat kauniisti yhteen keskenään.
Vuoden väri aiheutti minussa aluksi pienen pettymyksen, mutta Color Now 2021 -värikokoelma saakin sen näyttämään kiinnostavalta ja osoittaa kuinka väri muuttuu, kun sitä yhdistelee ennakkoluulottomasti erilaisiin sävyihin. Lehdistötiedotteessa Tikkurilan väriasiantuntija Irina Hanhisalo toteaakin, että "väri yksin ei riitä, vaan kiinnostus syntyy siitä, miten väri yhdistetään uudella tavalla".
Joukossa on monta hyvää vaihtoehtoa myös tulevaan kotiin ja näistä tullaan varmasti ammentamaan inspiraatiota värivalintoja pohtiessa. Omiksi suosikeikseni nousivat tummempi sinisen sävy Indogo, vaaleanharmaa Mirage, lämmin beigen sävy Tamariski sekä herkkä ja vähän tyttömäisempi sävy Nukke (yllä). Rakkaus vihreää väriä kohtaankaan ei osoita vielä hiipumisen merkkejä; yllättävän hyvältä näyttävät myös kokoelman vihreaän sävyt Ficus ja Aaloe.
Näitä värejä tullaan varmasti näkemään ensi vuonna ja toivottavasti rohkeasti yhdisteltynä.
Kuvat Tikkurila
Rakentajan Black Friday
15.11.2020
Marraskuu on ollut Suomessakin jo muutamia vuosia huima alennuskuukausi, jonka starttasi 11.11. vietetty Single's day. Vuoden suurimmat alennuspäivät ovat kuitenkin vasta käsillä, sillä tänä vuonna Black Fridayta vietetään 27.11. ja se jatkuu Cyper Mondaylla heti siitä seuraavana maanantaina. Perinteisesti Black Fridayn tarjoukset ovat voimassa vain yhden päivän, mutta monet kaupat aloittavat koko viikon kestävän Black weekin jo maanantaina 22.11. ja jatkavat alennuksia vielä viikonlopun ajan aina Cyper Mondayhin saakka, jolloin kuluttajia houkutellaan tekemään vielä ostoksia verkkokaupoista.
Rakentajan näkökulmasta Black Friday on vuoden paras päivä ostaa erityisesti ne hankinnat, joiden normaalihinta kirpaisee. Isossa projektissa säästöjä on yritetävä aina saada sieltä mistä vaan voi, joten olisi hullua jättää tarjoukset hyödyntämättä.
Parhaimmat tarjoukset Black Fridayna ovat tunnetusti kodinkoneilla, mutta myös huonekaluja, valaisimia, hanoja, altaita ja muita rakennustarvikkeita tullaan varmasti näkemään alennuksessa. Pieniäkään alennuksia ei kuitenkaan kannata ohittaa, jos niitä annetaan tuotteista jotka ovat harvoin alennuksessa kuten designhuonekalut. Black Friday onkin hyvä aika sijoittaa johonkin sellaiseen, josta on ehkä haaveillut jo kauan - tällöin ostos on myös hyvin harkittu.
Me aijomme seurailla erityisesti ainakin hanojen, suihkujen, altaiden, pintamateriaalien ja muutamien toivelistalla olevien huonekalujen hintoja. Erilaisia alennuskampanjoita on nykyään kuitenkin sen verran usein, että vain parhaimpiin tarjouksiin tartutaan nyt; on turha ostaa vielä tavaroita moneksi kuukaudeksi varastoon vain ostamisen ilosta.
Vinkit vastuullisempaan Black Fridayhin
- Suunnittele Black Fridayn ostokset etukäteen - selkeä lista tarvitsemistasi asioista estää sortumasta turhiin heräteostoksiin.
- Osta vain todelliseen tarpeeseen. Alennus ei ole syy ostaa turhaa tavaraa.
- Älä sorru kulutushysteriaan vaan osta kohtuudella.
- Suosi kotimaisia tuotteita ja yrityksiä.
Meillä on rakennuslupa!
4.11.2020
Rakennusluvassa kesti lopulta Espoossa muutamaa päivää vaille kaksi kuukautta. Saimme iloiset uutiset eilen ja oikeastaan osasimme niitä jo odottaakin: lupakäsittelijä oli aiemmalla viikolla yhteydessä muutaman pienen piirustuksiin tarvittavan muutoksen takia ja hoputti meitä tekemään korjaukset, jotta lupa voitaisiin käsitellä tiistain kokouksessa.
Odotus tuntui ikuisuudelta mutta itse prosessi sujui todella kivuttomasti. Jukkatalon suunnittelijan sekä meidän arkkitehtinä ja pääsuunnittelijanakin toimivan Ollin kanssa vaaditut pienet muutokset saatiin hoidettua nopeasti. Naapureiden vinkeilläkin oli osuutta asiaan ja osasimme jo lupaa hakiessa kiinnittää huomiota asioihin, joihin lupakäsittelijä voisi puuttua.
Seuraavana alkavatkin sitten tontin raivaus ja maatyöt. Tavoite on saada ne hoidettua niin, että perustukset ehditään tekemään vielä ennen joulua. Talotoimitus onkin sitten heti alkuvuodesta eli hurjalla vauhdilla asiat alkavat nyt tapahtumaan.
Päästöttömät ja muovittomat maalit
22.10.2020
Kirjoitin syyskuussa talomme hengittävästä rakenteesta ja olennaisena osana siihen liittyvät myös käytettävät pintamateriaalit ja pinnoitteet; hengittävän rakenteen hyöty katoaa jos päälle maalataan sisätiloissa kerros muovia ja moni saattaa tehdä näin tietämättään. Vaikka maalien ympäristö- ja terveyshaittoihin kiinnitetäänkin nykyään paljon huomiota, on tavallisen kuluttajan edelleen hankalaa saada puolueetonta ja selvää tietoa oikeasti ekologisista eli päästöttömistä ja muovittomista maaleista. Pelkkä eko-teksti maalipurkin kyljessä tai maininta maalin hengittävyydestä ei välttämättä kerro tuotteen ekologisuudesta ja siksi ilman tarkempaa perehtymistä asiaan on vaikeaa erottaa hyviä tuotteita huonoista.
Maali vaikuttaa sisäilmaan
Päästöttömät ja muovittomat maalit sisämaalauksessa
Omien selvittelyjeni perusteella muovittomia ja päästöttömiä sisämaaleja näyttäisi luotettavasti myyvän ainakin Suomen luonnonmaalit, jonka valikoimista löytyy esimerkiksi saksalaisen Auron maaleja. Kotimaiset vaihtoehdot ovat lisäksi Uulan sisustusmaali ja Colorian Greenline sisustusmaali.
Tuotteiden luvataan olevan maalattavuudeltaan hyvällä tai jopa erinomaisella tasolla. Maalit voidaan sävyttää olemassa olevien sävykarttojen mukaisesti eivätkä sävytyksessä käytetyt väriaineet esimerkiksi sisällä muovia. Hinnoiltaan muovittomat maalit ovat tavallisia akrylaattimaaleja aavistuksen kalliimpia, mikä saattaa koitua valintatilanteessa usein akrylaattimaalin eduksi. Vertailun vuoksi mainittakoon, että esimerkiksi 9 litraa Coloria Greenlinen sisämaalia maksaa noin 15€ enemmän kuin sama määrä tavallista sisustusmaalia. Hintaero ei siis ole merkittävä, mutta toki koko asunnon maalausurakassa se alkaa jo näkymään.
Tasoite- ja pohjamaalaustarjouksia kysyessämme meille tuli myös hieman yllätyksenä, että kaikki urakoitsijat eivät välttämättä suostu käyttämään muovittomia maaleja. Tämä on hyvä ottaa huomioon mikäli kaikkea maalaamista ei ole tarkoitus hoitaa itse ja mainita toive muovittomasta maalista jo tarjouspyynnössä.
Toiveet talon suhteen
5.10.2020
- yksitasoinen talo
- hengittävä rakenne
- tumma puutalo
- maalämpö
- neljä makuhuonetta
- kodinhoitohuone
- kaksi erillistä vessaa
- kaksi erillistä kylpyhuonetta
- walk-in closet
- ruokakomero
- arkieteinen kurasyöpöllä
- käynti terassille olohuoneesta
- keittiö erillään olohuoneesta
- käynti kylppäriin myös päämakuuhuoneesta
- vino sisäkatto olohuoneessa
Rakennuslupa - mitä otettava huomioon
15.9.2020
Pääsimme vihdoin syyskuun alussa jättämään rakennuslupahakemuksen! Se on ainakin ensimmäistä kertaa rakentavan silmin valtava prosessi, johon tarvitaan useita mystisiä liitteitä, täytettyjä lomakkeita ja todistuksia. Siksi onkin tärkeää, että lupaprosessia hoitaa asiasta hyvin perillä oleva henkilö, jolla on myös kokemusta yhteistyöstä oman kunnan rakennusvalvonnan kanssa. Meidän rakennusluvan hakemisesta on vastannut arkkitehtimme, joka toimii myös rakennushankkeemme pääsuunnittelijana.
Tämä teksti on kirjoitettu espoolaisen rakennuttajan näkökulmasta, mikäli asut muualla Suomessa, tarkistathan oman kuntasi käytännöt ja vaatimukset kunnan rakennusvalvonnan sivuilta.
Kuka hakee rakennuslupaa
Rakennuslupaa hakee tontin omistaja. Mikäli tontilla on useita omistajia tai se on jaettu hallinnanjakosopimuksella, vaaditaan kaikilta allekirjoitukset lupahakemukseen. Rakennusluvan hakeminen kannattaa ulkoistaa pääsuunnittelijalle eli valtuuttaa hänet hakemaan lupaa puolestasi. Mikäli tontti on jaettu hallinnanjakosopimuksella, kuten meidän tapauksessamme, kaikilta tontin omistajilta vaaditaan yhteinen valtakirja, jossa he valtuuttavat pääsuunnittelijan hakemaan rakennuslupaa.
Rakennuslupaa haetaan oman kunnan rakennusvalvonnasta ja useimmissa kunnissa se onnistuu nykyään sähköisen Lupapisteen kautta. Espoossa tämä palvelu ei kuitenkaan ole käytössä, vaan lupaa haetaan rakennusvalvonnan e-asioinnin kautta. Palveluun voi kutsua mukaan hankkeen eri osapuolia kuten Lupapisteessäkin.
Ennakkoneuvottelu
Espoossa osa lupaprosessia on ennakkoneuvottelu, jonka järjestämisestä alueen lupakäsittelijän kanssa sopii pääsuunnittelija. Suunnittelija esittelee hankkeen rakennusvalvonnassa ennen luvan hakemista, millä varmistetaan, että hankkeella on edellytykset saada rakennuslupa. Ennakkoneuvottelussa voidaan myös varmistaa millaisia poikkeamia rakennukselle voidaan myöntää, jotta ei turhaan suunnitella ratkaisuja, jotka eivät rakennuslupaa hakiessa mene läpi. Esimerkiksi meidän tapauksessa varmistettiin, minkä verran sisäänkäyntikatos voi mennä istutusalueeksi määritellylle alueelle ja ettei tontin muodon ja korkeusaseman vuoksi ole välttämätöntä järjestää esteetöntä sisäänkäyntiä.
Rakennuslupahakemuksen liitteet
Luvan hakeminen on ajankohtaista kun pääpiirustukset ovat valmiit. Pääpiirustuksiin kuuluu:
- julkisivukuvat
- leikkauskuva
- asemapiirustus
- pohjakuva
- hormipiirustus
- suunnitelma pihan käytöstä
Lista luvan liitteeksi tarvittavista dokumenteista kannattaa tarkistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta. Espoossa luvan liitteeksi tarvitaan ainakin seuraavat (ja varmaan enemmänkin):
- kaavaote kaavamääräyksineen
- selvitys rakennuspaikan hallintaoikeudesta esim. lainhuutotodistus (alle 3kk vanha)
- maalämpökaivon etäisyydet
- energiaselvitys - tämä saatiin Jukkatalojen kautta
- hulevesisuunnitelma
- rakenne- ja perustussuunnitelmat
- katukorkeusilmoitus eli selvitys rakennuspaikan korkeusasemasta
- naapurien suostumukset
- liitoskohtalausunto
- suunnittelijoiden tiedot ja kelpoisuuden osoittaminen
Jos hakemuksesta puuttuu käsittelyn kannalta olennaisia asiakirjoja tai suunnitelmat ovat keskeneräisiä, ei luvan käsittelyä voida aloittaa, eikä arvioitua päätöspäivämäärää antaa.
Naapurien kuuleminen
Lupaprosessissa isoin meille jäänyt homma oli naapureiden kuuleminen. Naapureiksi lasketaan kaikki viereisten tai vastapäätä olevien kiinteistöjen tai tonttien/alueiden omistajat, joita meille kertyi kaiken kaikkiaan yhdeksän taloa omistajineen, sillä useat meitä lähimmät tontit on jaettu hallinnanjaolla. Naapureille toimitetaan tiedoksi ja tarkistettavaksi hankkeen pääpiirustukset sekä Ilmoitus naapurille rakennushankkeesta -lomake, jonka he allekirjoituksellaan kuittaavat, kunhan ovat tutustuneet heille toimitettuihin piirustuksiin.
Homman voi ulkoistaa maksua vastaan rakennusvalvonnalle, mutta jos rahan ja ajan säästäminen kiinnostaa, kannattaa homma hoitaa reippaasti itse. Kiinteistöjen omistajatiedot saa tilattua kuulemistarkoitusta varten kaupunkimittauksen asiakaspalvelusta.
Eräänä keskiviikko-iltana lähdimme kiertämään naapurustoa koko perheen voimin ja tavoitimme onneksemme saman illan aikana kaikki naapurit. Koimme itse helpoimmaksi esitellä hankkeemme ihan kasvotusten sen sijaan, että olisimme vain tiputtaneet paperit postilaatikoihin ja toivoneet parasta. Kieltämättä ovelta ovelle kiertäminen vähän etukäteen ahdisti, mutta loppujen lopuksi olikin ihan mukava nähdä millaista porukkaa tulevassa naapurustossa asuu ja jutella joidenkin kanssa vähän enemmänkin.
Kaikki suostumukset palautuivat meille viikon sisällä, mutta on hyvä huomioida, että tähän kannattaa varata aikaa.
Mitä kannattaa huomioida lupaprosessissa
Varaudu siihen, että luvan hakemiseen ja saamiseen voi mennä aikaa - jopa kuukausia.
Käy tarvittavat dokumentit huolellisesti läpi. Luvan hakeminen puutteellisilla tiedoilla ei hyödytä ketään ja pahimmassa tapauksessa keskeyttää hakuprosessin.
Säästät helppoa rahaa kun kuulet naapurit itse, mikäli se vain on mahdollista.
Luvan hakeminen maksaa. Jokainen kerta. Hae siis lupaa samalla kertaa esimerkiksi autokatokselle tai erilliselle saunarakennukselle, vaikka rakentaisitkin sen myöhemmin.
Huomioi myös talotoimittajan kanssa tehtävässä sopimuksessa, että se ehtona on rakennusluvan saaminen.
Me purimme tontilla sijainneet vanhat talousrakennukset etukäteen jo ennen rakennuslupaa. Tämä tapahtuu rakennusvalvontaan 30 päivää ennen purkamista toimitettavalla purkamisilmoituksella.
Hengittävä puutalo
6.9.2020
Yksi tärkeimmistä kriteereistämme talolle oli muovittomuus rakenteissa. Kun hautasimme toiveet hirsitalosta, oli selvää, että valitsemme puutalon hengittävällä rakenteella ja siitä emme halunneet tinkiä. Tällaisessa niin kutsutussa ekopuutalossa mineraalivilla ja höyrynsulkumuovi korvataan puukuitueristeellä ja höyrynsulkukankaalla/-paperilla.
Mitä tarkoittaa hengittävä rakenne?
Hengittävässä rakenteessa ilmassa oleva kosteus pääsee vapaasti kulkemaan rakenteen läpi tiivistymättä rakenteisiin. Tämä ei tarkoita sitä, että myös ilma pääsisi vapaasti kulkemaan rakenteiden läpi, vaan hyvin tehty hengittävä rakenne on ilmatiivis. Hengittävällä rakenteella onkin suuri merkitys hyvään sisäilmaan, sillä se tasaa sisätilojen ilmankosteutta pitäen sen luonnollisella tasolla.
Pinnoite, joka ei läpäise kosteutta, voi pilata hengittävän rakenteen. Siksi hengittävyyden kannalta on tärkeää kiinnittää huomiota myös sisäpuolen pintamateriaaleihin, kuten maalehin ja tapetteihin, joiden on oltava muovittomia, jotta ne eivät estä rakennetta toimimasta.
Ekojukka-rakenne
Koska valitsimme Jukkatalon, käytetään talomme seinärakenteena heidän Ekojukka-rakennetta. Siinä mineraalivilla on korvattu kotimaisella Ekovillalla ja höyrynsulkumuovi Intello-kankaalla. Arkkitehtimme neuvosta tajusimme vaihtaa myös tuulensuojalevynä käytetyn kipsilevyn puiseksi runkoleijonaksi, joka on ekologinen ja terveellinen rakennusmateriaali. Ekojukka-rakenne on normaaliin rakenteeseen verrattuna muutamia tuhansia euroja kalliimpi, joten merkittävää eroa mineraalivillaan ei ole.
Kuva Jukkatalo |
Ekovilla osana seinärakennetta
Ekovilla tukee ajatustamme ekologisesta talosta. Se valmistetaan kierrätetystä puukuidusta, kuten sanomalehdistä. Eriste on hiilineutraali eli se tuottaa päästöjä vain sen verran kuin pystyy sitomaan ja toimii hiilinieluna sitoen hiilidioksidia. Mitä pidempään talomme kestää, sitä pidempään hiili on varastoituneen myös talomme eristeisiin - ja odotuksenammehan on, että hengittävällä rakenteella varustettu talomme tulee kestämään vuosikymmeniä.
Ekovillaa on käytetty rakentamisessa jo yli 30-vuotta ja sitä on tutkittu niin paljon, ettei sen käyttö talomme eristeenä arveluta meitä. Tutkimusten mukaan Ekovilla on myös lämmöneristeenä tehokas, eikä se vaikuta heikentävästi talon ilmatiiveyslukuun.
Perehdy käytettävän seinärakenteen ominaisuuksiin
Keittiön materiaalit
26.8.2020
Budjetti vaikuttaa materiaalien valintaan
Mikä keittiön ovimaateriaali olisi paras?
Melamiini
Laminaatti
Maali
Viiluovet
Taso viimeistelee keittiön
Laminaatti
Teräs
Puu
Kivi
Komposiittitasot (Durat, Corian, kvartsi, Silestone)
Keraaminen taso
Sisäilman laatuun vaikuttavat myös keittiön kalusteet
Rakentamisen aikataulu - osa 1
15.8.2020
"Suunnitteluun on hyvä varata vuosi", sanoi kouluttaja PRKK:n rakentajakoulutuksessa marraskuussa 2019. Huvitti. Joo ei todellakaan tarvita vuotta.
Jos jotakin olen tuon jälkeen oppinut, niin ainakin sen, että talon rakennuttaminen ei ole kyllä hätäisen hommaa. Meidän taloprojektiin on mennyt nyt kokonaisuudessaan jo vuosi, emmekä ole vielä päässeet hakemaan edes rakennuslupaa. Mutta käydäänpä läpi, mitä kaikkea olemme saaneet aikaan.
Heinäkuu 2019
Päätös hankkia yhteinen tontti ystäväperheen kanssa syntyy. Alkaa tonttien etsintä ja kyttäys.
Lokakuu 2019
Potentiaalinen tontti löytyy. Huom! Tässä on pakko täsmentää, että meillä kävi tontin kanssa äärettömän hyvä tuuri, sillä löysimme sopivan tontin muutamassa kuukaudessa, vaikka meillä oli tiukat kriteerit sen sijainnin ja koon (tilaa kahdelle talolle) kanssa. Ei ole mitenkään tavatonta, että sopivaa tonttia joutuu etsimään pääkaupunkiseudulta useita kuukausia, jopa vuosia.
Joulukuu 2019
- Teemme yhdessä naapureiden kanssa hallinnanjakosopimuksen
- Tonttikaupat tehdään juuri ennen joulua ja vasta silloin voimme todella uskoa, että alamme rakennuttamaan taloa
- Varainsiirtovero maksuun ja lainhuudatus vireille
- Arkkitehdin etsintä alkaa
- Liitoskohtalausunnon ja johtokartan tilaus
Tammikuu 2020
- Palkkaamme arkkitehdin ja piirrämme itsekin illat pohjakuvia
- Palkkaamme vastaavan työnjohtajan
- Tontilla tehdään maaperätutkimus
- Haemme yhdessä naapureiden kanssa luvan vanhan talousrakennuksen ja autotallin purkaamiseen
Helmikuu 2021
- Ollaan vihdoinkin yksimielisiä sopivasta pohjasta ja annamme arkkitehdille luvan luonnostella talon
Maaliskuu - kesäkuu 2020
- Talotoimittajien kilpailutus
- Maanrakennustöiden tarjouspyynnöt (kaikki kunnia naapureille, jotka tämän hoitivat!)
- Perustusten kilpailutus
- Keittiösuunnitelmia
- Kartoitamme hintoja (urakkatarjouksia, pintamateriaalien, kiintokalusteiden hintoja jne) ja laadimme rakennusbudjetin
- Vanha koti myydään
Heinäkuu 2020
- Muutamme väliaikaiseen vuokra-asuntoon
- Saamme päätettyä talotoimittajan ja allekirjoitamme sopimuksen Jukkatalon kanssa
- Palkkaamme LVI- työnjohtajan
- Valitsemme perustusten tekijän
- Jukkatalon suunnittelija tekee pääpiirustusvedokset, joiden kommentointiin on kaksi viikkoa aikaa
Ja kas, siinäpä se vuosi menikin! Tontin löytymisen jälkeen jossain järjettömissä kuvitelmissani ajattelin, että pääsisimme rakentamaan jo kesällä, mutta vähänpä tiesin. Voi olla, että joku suoriutuu näistä huomattavasti nopeammin kuin me, mutta oikeastaan meillä kului odotettua enemmän aikaa vain talotoimittajan kilpailutukseen. Toisaalta myös korona sotki kuvioita ja sai meidät hieman varovaiseksi projektin edistämisen suhteen, mutta jälkeenpäin ollaan oltu erittäin tyytyväisiä, että tämä vaihe hoidettiin kiirehtimättä.
Missä mennään nyt? Tällä hetkellä odotetaan lupakuvia ja valmistaudutaan rakennusluvan hakemiseen. Tämän hetkisen aikataulun mukaan rakentaminen olisi tarkoitus aloittaa loppuvuodesta.
Ajaton shaker-keittiö
7.8.2020
Asuntomessut 2020 - omat suosikit
4.8.2020
Taide
Kierrätyshuonekalut
Puiset väliovet
Ruokakomero
Puiset sisustuslaatat
Raitalasiovi
Ekologiset ja kotimaiset tuotteet
Ulkomaali - sävyn valinta
1.8.2020
Välimaalattu ulkoverhous
Kompromisseja maalien suhteen
Talon värin valinta
Kodinhoitohuoneen suunnittelu
28.7.2020
Pesukoneen ja kuivausrummun paikka
Tilaa likapyykille
Pyykin kuivaus
Siivouskaappi
Kuva: Topi-keittiöt |