Talotoimittajan valinta

3.7.2020


Talotoimittajan valinta on rakennusprojektin isoimpia ja vaikeimpia päätöksiä. Meillä talotoimittajien kilpailutus alkoi maaliskuun alussa ja juuri ennen heinäkuuta saimme tehtyä valintamme. Tässä postauksessa kerron tarkemmin kilpailutuksesta eli mitä siinä kannattaa meidän kokemusten perusteella ottaa huomioon ja mitkä tekijät vaikuttivat meillä talotoimittajan valintaan. 

Kaiken kaikkiaan kilpailutusprosessi kesti jopa neljä kuukautta ja yksi syy siihen oli korona. Koronan tullessa kuvioihin vedimme tietoisesti jarrusta ja päätimme edetä rauhassa tilanteen kehittymistä seuraten. Meille tämä oli onni onnettomuudessa, koska saimme hoitaa kilpailutuksen rauhassa ja viilata toimitussisältöjä ilman kiirettä.


Muuttovalmis vai sisusta itse?


Mikä on talon valmiusaste eli kuinka paljon olet valmis tekemään itse? Meille oli alusta asti selvää, että kuten suurinosa muistakin rakentajista, mekin valitsemme talopaketin pitkästä tavarasta rakentamisen sijaan.

Avaimet käteen -ratkaisussa lopullisen budjetin arviointi on helpompaa, sillä suurinosa kuluista on heti tiedossa. Sisusta itse -mahdollistaa kuitenkin parhaassa tapauksessa kymppitonnien säästöt, jos raksalla jaksaa ahertaa paljon myös itse.

Me ei todellakaan olla mitään Puuha-Petejä, vaikka vanhassa kodissa remppaa itse tehtiinkin ihan ok menestyksellä, mutta koska me halutaan vapaasti valita pintamateriaalit, maalisävyt, kiintokalusteet yms oli sisusta itse -ratkaisu meille houkuttelevampi. Kilpailutuksen ohessa olemmekin siksi pyytäneet tarjouksia eri urakoista kuten laatoituksesta ja tasoitustöistä, kiintokalusteista ja lattialaatoista, jotta olemme saaneet selville kannattaako sistusta itse -paketti meidän tapauksessa, kun voimme (lue: osaamme) tehdä vain osan työstä itse.

Lopulta miehen laatima excel oli sitä mieltä, että meidän valinnoilla on järkevämpää valita sisusta itse -vaihtoehto, jossa talotoimittaja toimittaa talon levyvalmiina ja me yhdessä muiden toimijoiden kanssa teemme talon valmiiksi.


Kilpailuta useampia talotoimittajia


Meillä oli muutama ennakkosuosikki, mutta siitä huolimatta halusimme kilpailuttaa useamman eri firman. Tämä vaiva kannattaa nähdä, sillä erilaisia tarjouksia vertailemalla oppii valtavasti ja osaa kyseenalaistaa eri ratkaisuja. 

Me olimme yhteydessä seuraaviin talotoimittajiin, joiden kanssa omasta mallista rakentaminen oli mahdollista:

  • Kannustalo
  • Dekotalo
  • Sievitalo
  • Jettatalo
  • Finnlamelli
  • Jukkatalo
  • Kontio
  • Designtalo


Pyysimme vastaamaan kahden viikon sisällä oliko heidän mahdollista tehdä meille tarjous arkkitehtimme piirrustuksien mukaan vai ei. Varsinaisia tarjouksia sisusta itse -kokonaisuudesta toivoimme kolmen viikon sisään yhteydenotosta. 




Varaudu siihen, että kaikki eivät vastaa


Kun tarjouspyynnöt on laitettu eteenpäin, seuraa se jännittävin vaihe: odotetaan vastaako kukaan.

Kaikki eivät vastanneet kahden viikon aikana mitään. Odottelemme edelleen yhteydenottoa Kontiolta, jonka edustaja oli raksamessuilla kovin kiinnostunut meidän projektista, mutta ei sitten kuitenkaan vastannut sähköposteihin tai soittopyyntöihin.

Osa toimijoista halusi heti tavata meidät. Olimme kuitenkin päättäneet, ettemme tässä vaiheessa tapaa myyjiä, sillä meillähän olisi mennyt siihen ikuisuus. Esimerkiksi Dekotalon myyjä halusi kovasti tavata meidät, mutta ilmeisesti vain kertoakseen, ettemme heidän kauttaa voisi saada piirrustuksiamme vastaavaa taloa. Osa ilmoitti, etteivät he pysty tekemään piirrustustemme mukaista taloa, vaivautumatta edes kysymään olisiko siihen mahdollista tehdä mitään muutoksia.

Hinta-arviot vaihtelivat jopa 40 000 euroa. Kalleimpia vaihtoehtoja ei kuitenkaan kannata suoriltaan tiputtaa pois, sillä neuvottelemalla ja muuttamalla rakenteita tuotantoon sopivammaksi mekin saimme hintaa alaspäin. 


Kiinnitä huomiota toimitussisältöihin


Toimitussisällöt vaihtelevat, joten vertailu on vaikeaa. Valintaa ei kannata perustaa pelkästään hintaan, sillä talotoimittajien hinnat ovat aika hyvin linjassa keskenään ja yleensä edullisempi hinta on merkki siitä, että toimitussisällöstä puuttuu jotakin mitä toisella on.

Mies laati vertailua varten excel-taulukon, johon hän kokosi kohta kohdalta kaikki toimitussisällöt. Näin oli helpompi vertailla mitä toisten talotoimittajien tarjouksissa oli ja toisten ei. Ensimmäisenä lähti autokatos ja kevään aikana muutettiin huonekorkeutta, haluttiinkin vinoa kattoa, otettiin tarjoukseen mukaan terassi jne. Näillä kaikilla muutoksilla on joku hintavaikutus ja meille hinnaltaan sopivan kokonaisuuden löytämiseen meni aikaa.

Meidän piirrustusten ja toiveiden mukaisen talon pystyivät lopulta tarjoamaan Kannustalo, Jukkatalo, Finnlamelli ja Jettatalo. Yhteistä näille kaikille oli myös se, että heidän edustajansa olivat meidän mielestämme myös pätevimmät myyjät. He jaksoivat kuunnella toiveitamme ja muokata tarjouksiaan niiden mukaan, ehdottaa kustannustehokkaampia ratkaisuja ja tuntuivat oikeasti tekevän töitä meidän eteen. Näiden kanssa jatkoimme neuvotteluja pidemmälle.


Ota huomioon toimistussisällössä myös nämä


Pikkujuttuja, mutta myöhemmin kun nimet on jo paperissa jokainen muutos ja lisäys jonka teet maksaa. Tässä meidän muutamat tärpit jo tarjousvaiheeseen:

Ovien ja ikkunoiden määrät, paikat ja koot - muutokset edullisempia tarjousvaiheessa.

Talvirakentajan etu - voi olla jopa useita prosentteja. Kysy tätä mikäli rakennat talvikuukausina.

Jyrsijäverkot - puuttui jokaisesta tarjouksesta, vaikka näiden luulisi olevan puutaloissa itsestäänselvyys.

Ikkunoiden väri - oletuksena ikkunat ovat yksivärisiä, ota tämä huomioon mikäli haluat eriväriset ikkunat sisä- ja ulkopuolelta.

Tiiveysmittaus - halusimme kirjata sopimukseen, että tiiveysmittauksen tuloksen on oltava alle 1.

Hengittävä rakenne - jos haluat hengittävän rakenteen, huomioi että myös mm. tuulensuojalevyt ovat puuta.

Paksumpi ulkolaudoitus - monet tarjoavat ohuempaa, mutta paksumpi lauta kestää kosteuden vaihtelua paremmin.

Lämmönlähde - jos lämmönlähde tulee talotoimittajan kautta, lue tarkkaan mitä siihen kuuluu. Näissä oli paljon eroja.


Meidän vinkit talotoimittajien kilpailutukseen


Vaikka olisit jo päättänyt haluavasi nimenomaan jonkun tietyn talovalmistajan tietyn mallin, suosittelen silti kysymään verrokiksi vastaavan tarjouksen myös muutamalta muulta talotoimittajalta. Näin saat käsityksen siitä miten erilaiset ratkaisut vaikuttavat hintaan ja toisaalta myös vipuvartta hintaneuvotteluihin. Oma kokemuksemme on, että talopakettien hinnoissa on aina aluksi ilmaa.

Etsi ja kysy rohkeasti muiden rakentajien kokemuksia. Olen itse laittanut viestiä Instagramin kautta eri talotoimittajiin päätyneille rakennuttajille ja saanut hyviä vinkkejä sekä kommentteja kuinka projekti on toimittajan kanssa sujunut.

Mieti realistisesti mihin oma aika, osaaminen ja rahkeet riittää. Oletko valmis vielä työpäivän jälkeen uurastamaan raksalla lattioita asentaen ja seiniä maalaten vai olisiko helpompaa jos voisi vaan kantaa kamat valmiiseen taloon? Kannattaa kuitenkin huomioida, että myös avaimet käteen -paketissa rakennuttajalla on hommaa.

Jos olet jo valinnut vastaavan työnjohtajan sekä pääsuunnittelija, ei ole huono idea pyytää heitä vertailemaan finaaliin päässeitä sopimuksia. Tämä vie heiltä hetken aikaa, mutta ei niin monta tuntia etteikö siitä kannattaisi heille maksaa - parhaimmassa tapauksessa saat vinkkejä joiden avulla säästä satasia tai tonneja. Jos vastavaa ei ole vielä valittuna anna sopparit luettaviksi henkilölle, joka tietää rakentamisesta edes enemmän kuin sinä. Pahitteeksi ei myöskään ole jos lukee läpi henkilö, jolla on vaikkapa työnsä puolesta kokemusta erilaisten sopimusten laatimisesta - hän saattaa huomata sopimuksessa kohtia jotka sinulta ovat menneet ohi. Näitä voivat olla esimerkiksi viivästyksistä aiheutuvat korvaukset tai maksuehdot. 

Jos ensimmäinen hinta hirvittää, älä luovu toivosta. Neuvottele ja kysy millä ratkaisuilla tai mitä muuttamalla hintaa olisi mahdollista saada alemmas. Muistan kuinka ensimmäisen tarjouksen saatuamme minun teki mieli itkeä, koska hinta oli niin järkyttävän korkea. Ajattelin silloin, ettemme ikinä tulisi saamaan piirrustuksillamme omaan budjettiimme sopivaa taloa. Lopulta saimme hintaa alas useita kymmeniä tuhansia, ilman että meidän piti muuttaa talon pohjaa tai ulkonäköä.

Älä tee päätöstä myyjän perusteella. Hän häviää kuvioista melko varmasti kun sopimus on allekirjoitettu, sillä hän ei taloa rakenna. Kiva myyjä ei tarkoita, että koko firma on täynnä kivoja tyyppejä, mutta jos edes myyjää ei kiinnostaa projektisi, pitäisi hälytyskellojen soida.

Älä kiirehdi, vaikka talotoimittajat koittaisivatkin painostaa tekemään nopeita päätöksiä. Kampanjahinnat ja muut erikoistarjoukset ovat neuvoteltavissa myöhemminkin, niiden takia ei kannata hyväksyä tarjousta liian hätäisesti. Vaikka aikaa kului useita viikkoja enemmän kuin oli tarkoitus ja sähköposteja vaihdettiin myyjän kanssa lähes 80, voimme nyt sanoa olevamme erittäin tyytyväisiä toimitussisältöön ja lopulliseen valintaan.

2 kommenttia

  1. Moikka! Mihin talotoimittajaan päädyitte lopulta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Päädyttiin Jukkataloon. Kirjoitin aiheesta enemmän tässä postauksessa: https://kotitehtavana.blogspot.com/2020/07/meidan-talotoimittaja.html

      Poista