Valaisinkiskot yhdistetään usein kauppoihin tai toimistoihin, mutta niiden hyödyntäminen kotona antaa valaistukselle monia mahdollisuuksia. Tästä syystä mekin päädyimme kiskovalaisimiin olohuoneessa, ruokailutilassa ja keittiössä. Koska asiasta mitään tietämättömille kiskojen valitseminen tuotti hieman päänvaivaa ja koska saan meidän valaistuksesta aina välillä kyselyitä, päätin pitkästä aikaa palata blogin pariin ja kirjoittaa aiheesta myös tänne.
Miksi päädyimme kiskovalaisimiin
Valaistuksen muunneltavuus
Toisin kuin kiinteät valaisinpistorasiat, valaisinkiskot antavat mahdollisuuden vaihdella ruokapöydän ja saarekkeen yllä olevien kattovalaisimien paikkoja. Kiskossa olevan valaisimen, oli se sitten spotti tai kiskoon adapterilla kiinnitetty kattovalaisin, voi siirtää helposti uuteen kohtaan ilman sähkömiestä esimerkiksi silloin kun huoneen järjestys vaihtuu tai tulee tarve lisätä spotteja.
Suunnattavat Hue-spotit
Halusimme käyttää valaistuksessa Philips Hue -spotteja, sillä meille on tärkeää, että saamme mahdollisuuden säätää spottien värilämpötilaa tarpeen mukaan. Ongelmaksi muodostui kuitenkin Huejen suunnattavien (ja yleensäkin GU10-kantaisten) spottien vaatima upotussyvyys, joka on n.10cm katon koolaustilan salliessa vain noin 5 cm upotuksen. Valaisinkiskot olivat siis meidän tapauksessa ainoa tapa saada suunnattavat spotit.
Vaihdettavat valonlähteet
Irrotettavat led-lamput on helppo vaihtaa niiden tullessa käyttöikänsä päähän. Kiinteiden spottien hajotessa vaihtoon menee koko valaisin.
1- vai 3-vaihekiskot?
Jos haluat valaistukseltasi enemmän vaihtoehtoja, valitse 3-vaihekiskot. Niissä kiskoon kiinnitettyjä valaisimia voi ohjata kolmessa eri ryhmässä eli kiskossa voi esimerkiksi olla kolme eri valaisinta, joilla jokaisella on oma valokatkaisin. Tämä on otettava huomioon sähkösuunnittelussa ja 3-vaihekiskoa varten on kiskolle vietävä 3 eri sähköjohtoa.
1-vaihekiskossa on nimensä mukaisesti vain yksi vaihe ja kiskolle kulkee vain yksi sähköjohto. 1-vaihekiskoon kiinnitetyt valaisimet sammuvat ja syttyvät aina kaikki kerralla samasta kytkimestä.
Kiskoja valitessa on hyvä huomioida, että 1-vaihekiskot ovat noin puolet matalampia kuin 3-vaihekiskot. Jos siis tarvitsisit jonnekin vain 1-vaihekiskot (kuten me keittiön tason päälle) kannattaa kaikki samaan tilaan tulevat kiskot valita 3-vaiheisina, jotta ne ovat ulkonäöltään samanlaisia. 3-vaihekiskon voi liittää 1-vaiheeseenkin, silloin se vain toimii kuten 1-vaihekisko.
Meidän kiskojärjestelmä
Kiskoiksi valittiin kotimaisen Nordic Aluminiumin Global track -kiskot, jotka tilasimme Nettivalo.fi:stä. Global track -kiskoja myydään 1, 2 ja 3 metrisinä, mutta kuljetuksen takia pidemmät kiskomme koottiin yhden ja kahden metrin paloista. Keittiön kiskot ovat 2 metrin kiskoja ja olohuoneeseen sekä ruokailutilaan tarvitsimme pidemmät, kolmen metrin kokonaisuudet, joissa 1 ja 2 metrin kiskot on yhdistetty toisiinsa huomaamattomasti liitospalalla.
Talotoimittajan kautta onnistui kaikki muu paitsi itse kiskojen asennus. Sähkökuviin merkittiin kiskojen paikat ja mistä kiskojen halutaan alkavan, jotta sähkönsyöttö osattiin tehdä oikeisiin kohtiin. Timpuri veti johdot katosta läpi levytysten yhteydessä ja talotoimittajan sähköasentajat asensivat päätysyöttörasiat johtoihin. Meidän tehtäväksi jäi vain kiskojen yhdistäminen syöttörasioihin ja kiinnittäminen kattoon.
Emme siis jaksaneet alkaa nysväämään ja tärvelemään kipsilevykattoa, joten päädyimme pinta-asennukseen, jossa kisko vain ruvataan kiinni kattoon. Lopputulos on pinta-asennuksenakin ihan siisti, mutta toki viimeistellymmän ja huomaamattomamman lopputuloksen saisi kiskot upottamalla.
Kiskovalaisimiksi valitsimme 3-vaihekiskoon (3P) sopivat Airamin Beam -kohdevalaisimet, jotka maksavat hieman alle 30€/kpl. Beamien runko on polykarbonaattia ja ne ovatkin tosi muovisen näköiset ja heppoisen oloiset, mutta korkealla katossa tätä ei huomaa. Valonlähteiksi tulivat Huen GU10-kantaiset LED-älylamput, joita hamstrasimme aina kun niitä oli jossain tarjouksessa.
Isoimmat kysymysmerkit suunnitteluvaiheessa olivat kiskojen sopivat pituudet ja niiden etäisyydet toisistaan sekä ikkunoista ja seinistä. Pelkästä pohjakuvasta on vaikea hahmottaa oikeaa kohtaa, etenkin kun olohuone-ruokailutilan katto on vino. Onneksi pystyimme tekemään viimeiset säädöt kiskojen paikkoihin yhdessä timpurin kanssa ennen katon levyttämistä. Lopulta ruokapöydän sijainti sekä eteisen keskikohta määrittivät kiskojen paikat myös olohuoneen puolella jotta kiskot olisivat linjassa. Keittiössä toinen kisko sijoitettiin saarekkeen päälle ja toinen työtason yläpuolelle.
Kiskoille ja niihin tarvittaville lisäosille tuli hintaa hieman yli 700 euroa. Lisäksi ostimme 16 Airam Beam-valaisinta ja Philips Huen led-älylamppua, vaikka spottien asennustiheydeksi meille suositeltiinkin jopa 30-50cm. Toistaiseksi meidän yleisten tilojen valaisemiseen ovat riittäneet noin metrin välein asennetut valaisimet ja siksi suosittelisinkin ostamaan spotteja ensin vähemmän ja lisäämään niitä tarvittaessa.
Hei! Osaisitko kertoa, mitkä adapterit teillä on riippuville lampuille? Miten niiden kiinnitys onnistui? :)
VastaaPoistaMukava oli lukea. Meillä on myös paljon ollut puhetta näistä valaisimista. Täytyykin ottaa puheeksi tuo sähkösuunnittelussa. Kiskovalaisimet olisivat erittäin tervetulleita myös meille. https://www.oulunsahkotek.fi/sahkosuunnittelu-ja-sahkoasennus/
VastaaPoista