Hengittävä puutalo

6.9.2020

Yksi tärkeimmistä kriteereistämme talolle oli muovittomuus rakenteissa. Kun hautasimme toiveet hirsitalosta, oli selvää, että valitsemme puutalon hengittävällä rakenteella ja siitä emme halunneet tinkiä. Tällaisessa niin kutsutussa ekopuutalossa mineraalivilla ja höyrynsulkumuovi korvataan puukuitueristeellä ja höyrynsulkukankaalla/-paperilla.



Mitä tarkoittaa hengittävä rakenne?

Hengittävässä rakenteessa ilmassa oleva kosteus pääsee vapaasti kulkemaan rakenteen läpi tiivistymättä rakenteisiin. Tämä ei tarkoita sitä, että myös ilma pääsisi vapaasti kulkemaan rakenteiden läpi, vaan hyvin tehty hengittävä rakenne on ilmatiivis. Hengittävällä rakenteella onkin suuri merkitys hyvään sisäilmaan, sillä se tasaa sisätilojen ilmankosteutta pitäen sen luonnollisella tasolla.

Pinnoite, joka ei läpäise kosteutta, voi pilata hengittävän rakenteen. Siksi hengittävyyden kannalta on tärkeää kiinnittää huomiota myös sisäpuolen pintamateriaaleihin, kuten maalehin ja tapetteihin, joiden on oltava muovittomia, jotta ne eivät estä rakennetta toimimasta.


Ekojukka-rakenne

Koska valitsimme Jukkatalon, käytetään talomme seinärakenteena heidän Ekojukka-rakennetta. Siinä mineraalivilla on korvattu kotimaisella Ekovillalla ja höyrynsulkumuovi Intello-kankaalla. Arkkitehtimme neuvosta tajusimme vaihtaa myös tuulensuojalevynä käytetyn kipsilevyn puiseksi runkoleijonaksi, joka on ekologinen ja terveellinen rakennusmateriaali. Ekojukka-rakenne on normaaliin rakenteeseen verrattuna muutamia tuhansia euroja kalliimpi, joten merkittävää eroa mineraalivillaan ei ole.


Kuva Jukkatalo


Ekovilla osana seinärakennetta

Ekovilla tukee ajatustamme ekologisesta talosta. Se valmistetaan kierrätetystä puukuidusta, kuten sanomalehdistä. Eriste on hiilineutraali eli se tuottaa päästöjä vain sen verran kuin pystyy sitomaan ja toimii hiilinieluna sitoen hiilidioksidia. Mitä pidempään talomme kestää, sitä pidempään hiili on varastoituneen myös talomme eristeisiin - ja odotuksenammehan on, että hengittävällä rakenteella varustettu talomme tulee kestämään vuosikymmeniä.

Ekovillaa on käytetty rakentamisessa jo yli 30-vuotta ja sitä on tutkittu niin paljon, ettei sen käyttö talomme eristeenä arveluta meitä. Tutkimusten mukaan Ekovilla on myös lämmöneristeenä tehokas, eikä se vaikuta heikentävästi talon ilmatiiveyslukuun.


Perehdy käytettävän seinärakenteen ominaisuuksiin


Lopuksi täytyy vielä todeta, että en voi sanoa tämän meidän valitseman ekorakenteen missään nimessä olevan ainoa oikea valinta. Valtaosa tuntuu vieläkin rakentavan käyttäen mineraalivillaa ja höyrynsulkumuovia, joten tavassa sinänsä on tuskin mitään vikaa. Arkkitehtitutultani olen kuitenkin saanut mielestäni yhden parhaista rakentamiseen liittyvistä neuvoista: Se, että muutkin rakentavat jollakin tietyllä tavalla, ei ole mikään takuu, että se olisi hyvä tapa. Aina kannattaa kyseenalaistaa.

2 kommenttia

  1. Meillä myös Ekojukka harkinnassa. Vaihdoitteko ainoastaan tuulensuojalevyn puukuitulevyksi vai myöskin sisäpuolisen kipsilevyn?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, vaihdettiin vain tuulensuojalevyt - paitsi yhdessä seinässä piti olla palosuojauksen takia puukuitulevyn sijaan kipsilevy myös tuulensuojalevynä.

      Poista