Rakentamisen aikataulu - osa 1

15.8.2020

"Suunnitteluun on hyvä varata vuosi", sanoi kouluttaja PRKK:n rakentajakoulutuksessa marraskuussa 2019. Huvitti. Joo ei todellakaan tarvita vuotta. 

Jos jotakin olen tuon jälkeen oppinut, niin ainakin sen, että talon rakennuttaminen ei ole kyllä hätäisen hommaa. Meidän taloprojektiin on mennyt nyt kokonaisuudessaan jo vuosi, emmekä ole vielä päässeet hakemaan edes rakennuslupaa. Mutta käydäänpä läpi, mitä kaikkea olemme saaneet aikaan.


Heinäkuu 2019

Päätös hankkia yhteinen tontti ystäväperheen kanssa syntyy. Alkaa tonttien etsintä ja kyttäys.


Lokakuu 2019

Potentiaalinen tontti löytyy. Huom! Tässä on pakko täsmentää, että meillä kävi tontin kanssa äärettömän hyvä tuuri, sillä löysimme sopivan tontin muutamassa kuukaudessa, vaikka meillä oli tiukat kriteerit sen sijainnin ja koon (tilaa kahdelle talolle) kanssa. Ei ole mitenkään tavatonta, että sopivaa tonttia joutuu etsimään pääkaupunkiseudulta useita kuukausia, jopa vuosia. 



Joulukuu 2019

  • Teemme yhdessä naapureiden kanssa hallinnanjakosopimuksen
  • Tonttikaupat tehdään juuri ennen joulua ja vasta silloin voimme todella uskoa, että alamme rakennuttamaan taloa
  • Varainsiirtovero maksuun ja lainhuudatus vireille
  • Arkkitehdin etsintä alkaa
  • Liitoskohtalausunnon ja johtokartan tilaus


Tammikuu 2020

  • Palkkaamme arkkitehdin ja piirrämme itsekin illat pohjakuvia
  • Palkkaamme vastaavan työnjohtajan
  • Tontilla tehdään maaperätutkimus
  • Haemme yhdessä naapureiden kanssa luvan vanhan talousrakennuksen ja autotallin purkaamiseen


Helmikuu 2021

  • Ollaan vihdoinkin yksimielisiä sopivasta pohjasta ja annamme arkkitehdille luvan luonnostella talon


Maaliskuu - kesäkuu 2020

  • Talotoimittajien kilpailutus
  • Maanrakennustöiden tarjouspyynnöt (kaikki kunnia naapureille, jotka tämän hoitivat!)
  • Perustusten kilpailutus
  • Keittiösuunnitelmia
  • Kartoitamme hintoja (urakkatarjouksia, pintamateriaalien, kiintokalusteiden hintoja jne) ja laadimme rakennusbudjetin
  • Vanha koti myydään


Shampanjaa asuntokauppojen kunniaksi

Heinäkuu 2020

  • Muutamme väliaikaiseen vuokra-asuntoon
  • Saamme päätettyä talotoimittajan ja allekirjoitamme sopimuksen Jukkatalon kanssa
  • Palkkaamme LVI- työnjohtajan
  • Valitsemme perustusten tekijän
  • Jukkatalon suunnittelija tekee pääpiirustusvedokset, joiden kommentointiin on kaksi viikkoa aikaa


Ja kas, siinäpä se vuosi menikin! Tontin löytymisen jälkeen jossain järjettömissä kuvitelmissani ajattelin, että pääsisimme rakentamaan jo kesällä, mutta vähänpä tiesin. Voi olla, että joku suoriutuu näistä huomattavasti nopeammin kuin me, mutta oikeastaan meillä kului odotettua enemmän aikaa vain talotoimittajan kilpailutukseen. Toisaalta myös korona sotki kuvioita ja sai meidät hieman varovaiseksi projektin edistämisen suhteen, mutta jälkeenpäin ollaan oltu erittäin tyytyväisiä, että tämä vaihe hoidettiin kiirehtimättä.

Missä mennään nyt? Tällä hetkellä odotetaan lupakuvia ja valmistaudutaan rakennusluvan hakemiseen. Tämän hetkisen aikataulun mukaan rakentaminen olisi tarkoitus aloittaa loppuvuodesta.

9 kommenttia

  1. Aika jännä, miksi vastaava mestari ja LVI-työnjohtaja pitää palkata itse? Olisin sijoittanut molemmat talotehtaan palkkalistalle.

    Rakentamisessa tosiaan kestää! Me ollaan luultavasti puolentoista vuoden päästä talosopparin teosta ja tontin ostosta valmiita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaava mestari ja LVI-työnjohtaja on käytännössä meidän edunvalvojia, joten siksi järkevämpää palkata itse kuin ottaa (puolueelliset) talotehtaan kautta.

      Poista
    2. Aa, järkeenkäyvä selitys. Aina mielenkiintoista huomata mitä kaikkia eroja rakentamisessa on maiden välillä! Saksassa noita ei palkata itse, vaan työtä valvoo halutessa ennemminkin ulkopuolinen ööh rakennustarkastaja vai mikäs se olisikaan suomeksi.

      Poista
    3. Tällaisten amatöörirakentajien kannalta on kyllä hyvä, että Suomessa vaaditaan eri henkilöitä valvomaan projektia :D Näiltä on saatu kyllä myös ihan kullanarvoisia vinkkejä.

      Poista
  2. Kiva seurata tuota aikajanaa. Onko työkoneilla yleensä tankkauspalvelu apuna heidän puolestaan, vai tuleeko se itse hankkia? Hyvä tietää, että noin vuosi kannattaa suunnitteluun varata. Meillä rakentaminen edessä.

    VastaaPoista
  3. Tuolla tavalla kun jäsenteleekin asiat ja aikataulullisesti laittaa järjestykseen, niin varmasti helpottaa. Tutulla myös käynnissä kyseinen urakka, ja rakennuspalvelua nyt etsii. Tulee itsellekin talokuume! https://www.rakennustoivonen.fi/palvelut

    VastaaPoista
  4. Meillä myös pidetty oikein kirjaa tuosta, miten ja koska mikäkin on hoitunut. Mukava sitten katsoa myöhemmin. Alkuun kun tuntuu, että asiat etenevät hitaasti ja mitään ei tapahdu. Kova urakka mutta sen arvoinen. Meillä LVI-työt alkaakin seuraavaksi.

    VastaaPoista
  5. Olipa mukavaa kun näki hieman, kuinka teillä tämä eteni. Meillä seuraavana olisi vuorossa hankkia ammattilainen tekemään timanttisahaus. Se onkin hienoa kun näkee konkreettisesti kaikki muutokset.

    VastaaPoista
  6. Kiitos aikataulun listauksesta. On meidän yrityksellä myös tarkoitus aloittaa rakennusurakka keväällä. Vielä on paljon toki selvitettävää. Ainakin luotettava mittauspalvelu täytyisi löytää. Oliko teillä sellainen käytössä?

    VastaaPoista