Arkkitehti vai ei?

16.5.2020

Koti tehtävänä - Julkisivukuva yksitasoisesta omakotitalosta pystylaudotuksella
Pientaloprojektin suunnittelu alkaa monilla talokirjojen hankkimisesta ja valmiiden talomallien pohjaratkaisujen tutkimisesta. Niin myös meillä. Vaihtoehtoja oli niin paljon, että arvelimme sopivan pohjaratkaisun löytyvän helposti ja pienillä muutoksilla muokkaisimme siitä omanlaisemme. Pakko tunnustaa, että aluksi mekin ajattelimme arkkitehdin maksavan niin paljon, että sillekin summalle löytyisi projektissa varmasti muutakin käyttöä. Aikamme luonnosteltuamme ja valmistalojen pohjakuvista ideoita haettuamme tulimme siihen tulokseen, että tarvitsemme arkkitehdin suunnittelemaan toiveidemme pohjalta juuri meidän perheelle sopivaa ratkaisua tontin rajoitteet huomioiden.


Miten valita sopiva arkkitehti?


Arkkitehdeistä löytyy paljon suosituksia ja keskusteluja erilaisista raksaryhmistä (esim. Facebookin Raksakimppa Uusimaa -ryhmä), mutta myös Instagramista voi bongailla muiden rakentajien käyttämiä arkkitehtejä. Ensimmäiseksi kannattaa tutustua arkkitehdin aiempiin töihin, referensseihin, joita on yleensä hyvin esillä heidän kotisivuillaan, sillä niistä näkee nopeasti pitääkö arkkitehdin tyylistä. Itse kyselin vinkkejä myös tutulta arkkitehdiltä ja hänen antamien nimien joukosta löysimme lopulta myös omamme.

Tapasimme muutaman arkkitehtiehdokkaan joko tontilla tai niin, että tonttiin oli etukäteen käyty tutustumassa. Tällöin pystyimme heti kyselemään heidän näkemyksiään tontista, sen haasteista ja millaisen talon he sellä näkisivät. Tärkeää oli myös arkkitehdin näkemykset rakenteiden materiaaleista ja kokemus nimenomaan puutaloista sekä Espoon rakennusvalvonnasta, joka on yksi Suomen tiukimpia. Teimme myös heti alussa selväksi, että tarkoituksemme on kilpailuttaa luonnoksilla talotoimittajia, joten rakentaminen elementeistä tuli olla mahdollista.

Lopulta se minkä perusteella teimme ratkaisumme kahden hyvän vaihtoehdon välillä oli intuitio ja henkilökemiat. Meidän valinta oli yhden miehen arkkitehtitoimisto Yksiö Puutarhassa Oy, jonka takana vaikuttaa muutamia vuosia sitten pienomakotitaloillaan kiinnostusta herättänyt Olli Enne. Ollin kokemus rakennuttamisesta oli myös meidän silmissä ehdoton plussa ja valitsimme Ollin myös projektimme pääsuunnittelijaksi.


Mitä arkkitehti maksaa?


Arkkitehdin kustannus riippuu paljon työmäärästä. Yleensä laskutus on tuntiperusteista ja verollinen hinta vaihtelee noin 80 eurosta ylöspäin. Työmäärä voi olla oikeastaan mitä tahansa muutamista tunneista useihin satoihin tunteihin, sillä lopullinen hinta riippuu suunnitteluun käytetystä ajasta, johon vaikuttaa tietysti kohteen ja palvelukokonaisuuden laajuuden lisäksi suunnittelijan kokemus. Me saimme arkkitehdiltä selkeän tuntiarvion ja lisäksi hän säännöllisesti ilmoitti paljonko tunteja oli suunnitteluun kulunut. Näin pysyimme ajantasalla suunnittelukustannuksista eivätkä ne päässeet yllättämään.

Meillä ensimmäiseen vaiheeseen kuului talon luonnosten suunnittelu, joiden perusteella kilpailutamme parhaillaan talotehtaita. Pohjakuvien lisäksi luonnokset sisältävät leikkauskuvat, julkisivupiirrustukset sekä asemapiirroksen. Lisäksi arkkitehti kävi neuvottelemassa tarkennetusta luonnoksesta paikallisen rakennusvalvonnan kanssa ja hankki sieltä meille kirjallisena kommentit. Tarvittaessa arkkitehti voi toimittaa asiakkaalle myös lupakuvat, mikäli talotehdas ei näitä tarjoa, sekä toimia pääsuunnittelijana. Nämä nostavat luonnollisesti kokonaiskustannusta. Pelkät luonnokset kustantavat yleensä muutamia tuhansia euroja.


Miksi palkata arkkitehti?


Arkkitehdin käyttämisellä halusimme varmistaa, että elämämme suurin ja kallein hankinta vastaa meidän tarpeita ja toiveita. Jälkeenpäin olen monesti ajatellut, että emme olisi ilman Ollia saaneet mitenkään näin hyvää ja toimivaa pohjaa itse suunniteltua. Piirtelimme suunnittelun aikana pohjakuvia toki itsekin ja lähettelimme niitä Ollille useamman erilaisen. Onneksi hänellä riitti kärsivällisyyttä pyöritellä pohjaa meidän muuttuvan mielen mukaan ja ampua kohteliaasti alas meidän huonoimmat ideat. Arkkitehdin avulla saimme pohjaan mukaan lähes kaikki toiveemme sekä myös ne, joita emme ilman häntä olisi tienneet meillä edes olevan. Myös julkisivun suhteen Olli onnistui löytämään sen toivomamme ”oman näköisen, muttei liian persoonallisen” ilmeen talolle.


Julkisivukuva Yksiö Puutarhassa Oy

Lähetä kommentti