Ajaton shaker-keittiö

7.8.2020

Ajaton ja jotain muuta kuin valkoista tai mustaa. Näillä ajatuksilla lähdettiin jo keväällä miettimään keittiötä. Päästiinkin aika pitkälle ja isot linjat alkoivat olemaan selvät, mutta ovimallien sekä vedinten suhteen oltiin hukassa. Sitten kävikin niin, että törmäsin Instagramissa todella perinteisiin shaker-keittiöihin, jotka ovat sekä ajattomia että monipuolisia.


Shaker on Amerikasta peräisin oleva, yli parisataa vuotta vanha sisustustyyli, jonka nimi on peräisin shakers-uskonlahkosta. Lahkolaisten mukaan rehellisyys, hyödyllisyys ja yksinkertaisuus olivat periaatteita, joiden mukaan hyvää elämää tuli elää.  Omavaraiset shakerit tekivät itse omat huonekalunsa noudattaen niiden valmistamisessa samoja periaatteita kuin elämässäänkin; huonekalut olivat yksinkertaisia, tarkoituksenmukaisia ja tehty kestävistä materiaaleista. 


Shakereiden kehittämän tyylin tunnetuimpia ominaispiirteitä on yksinkertainen peiliovi. Monet saattavat mieltää tyylin aika maalaisromanttiseksi, mutta modernia twistiä keittiöihin saa esimerkiksi jättämällä yläkaapit pois ja valitsemalla tason materiaaliksi puun sijaan vaikkapa kiven.  Myös vetimillä on suuri merkitys kokonaisuudessa: perinteiset puiset nupit korvataan lankavetimillä, kromatuilla nupeilla, koiranluuvetimillä...tai mikä nyt sattuu itseä miellyttämään.

Ideaalit värit shaker-keittiön ovat maanläheiset sävyt kuten ruskea, beige, siniharmaa ja murrettu vihreä. Itse ihastuin eniten alla olevan kuvan nähtyäni siniharmaiden kaappien ja tumman kivitason yhdistelmään. Olen palannut katsomaan kuvaa uudestaan ja uudestaan, enkä vaan pääse yli siitä kuinka yksinkertaisen kaunis se on.


Shaker-keittiöiden viehätys piileekin juuri niiden yksinkertaisuudessa. Tyyli on ollut olemassa jo yli 200 vuotta ja aika ajoin se on erityisen trendikäs, mutta aika on jo näyttänyt, että se ei taida koskaan täysin vanhentua.




Lähetä kommentti