Ulkomaali - sävyn valinta

1.8.2020

Maaliasioita pohditaan usein vasta siinä vaiheessa kun talo on jo pystyssä (vaikka toki jo rakennuslupaa hakiessa joku käsitys talon tulevasta väristä on oltava), mutta koska meidän talo tulee välimaalattuna, oli meidän ilmoitettava jo nyt pääpiirustusvedosten tarkistamisen yhteydessä, millä sävyllä talo maalataan tehtaalla. Meille on ollut alusta asti selvää, että talostamme tulee tumma. Ei trendikäs musta, mutta tumma. Sopivaa sävyä miettiessämme huomasimme nopeasti, että maalin valitseminen tummaan taloon on kuitenkin todella hankalaa, sillä sävyjä on useita ja ne taittavat aina vähän joko harmaaseen, ruskeaan tai siniseen. 

Välimaalattu ulkoverhous


Yleensä talopaketeissa ulkoverhous on vähintäänkin pohjamaalattu, mutta pintamaalaus jää asiakkaan vastuulle. Meidän elementit tulevat välimaalattuina eli pohjamaalattuina ja kertaalleen pintamaalattuna. Välimaalauksen etuna on, että ulkoverhouslaudat on maalattu teollisesti kuivissa ja hyvissä olosuhteissa ja talo on jo pystytysvaiheessa suojassa sään vaikutuksilta. Lisäksi meidän tarvitsee maalata talo itse enää kerran, mikä helpottaa tietysti meidän työtä, säästäen samalla aikaa ja rahaa kun maalia ei tarvita niin paljon.

Kompromisseja maalien suhteen


Yksi toiveeni talon suhteen oli, että voisimme projektissamme käyttää luonnonmaaleja myös ulkoverhouksen maalaamisessa. Tämä ei nyt valitettavasti tule välimaalauksen vuoksi toteutumaan, sillä käytettävään ulkomaaliin meidän ei ole mahdollista vaikuttaa: Jukkatalon käyttämä maali on Teknoksen vesiohenteinen ja akrylaattipohjainen Nordica eko ja välimaalaus tehdään sarjan puolihimmeällä teollisuusmaalilla. Koska paras ja kestävin lopputulos saadaan, kun käytetään samaa maalia myös toisella maalauskerralla, tulemme myös tällöin käyttämään Teknoksen Nordicaa. Nordica-maalin eduksi on sanottava, että se on yksi Suomen suosituimmista maaleista ja sillä on erittäin hyvä säänkestävyys sekä pitkä huoltoväli. Lisäksi Nordica Classicille on myönnetty Joutsenmerkki, joten teollisista maaleista tämä on varmasti hyvä vaihtoehto.

RR23 ja 564X maalisävyt


Talon värin valinta


Oman kodin väri valitaan tietysti aina oman mieltymyksen mukaan, mutta toisilla alueilla myös kaavamääräykset asettavat käytettäville väreille omat vaatimuksensa. Meillä kaava ei onneksi aseta rajoitteita, joten voimme valita sävyn sekä kattoon että taloon vapaasti. Tai noh, "vapaasti": Sävy on valittavissa  Jukkatalon välimaalisävyjen viiden vakiosävyn joukosta tai reilun tuhannen euron lisämaksusta Teknoksen ulkovärikartasta. Koska ulkovärikartasta ei täysin mieleistä sävyä löytynyt (ja koska keksimme tonnille helposti muutakin käyttöä), olivat vaihtoehdot tummaan taloon siis vakiosävyistä tummanharmaa RR23 ja musta 564X.

Ostimme vielä varmuuden vuoksi molempia sävyjä testiin, jotta saimme niistä todellisemman kuva ja lähetin lisäksi viestiä teknoksen sävyneuvontaan. Olisi nimittäin tehnyt mieli valita se musta, mutta Teknokselta meitä neuvottiin valitsemaan harmaa RR23, joka on mahdollista saada kertamaalauksella tummemmaksi. Vaaleammasta on helpompi tehdä tummempi kuin toisinpäin, sanoivat ja kyllähän se käy järkeen.

RR23 ei ole meidän kummankaan mieleen ja taittaa liikaa siniseen, mutta päälle suditaan sitten varmasti aika pikaisesti toinen kerros mieluisampaa sävyä. Nyt vahva ehdokas on NCS -värikartan sävy 8000-N, joka on selvästi tummanharmaa eikä taita siniseen, mutta pidätämme luonnollisesti oikeuden muutoksiin :D Oli lopullinen väri mikä tahansa, varmistamme katon, ikkunapeltien, räystäiden ja kattoturvatuotteiden sopivuuden siihen valitsemalla niihin väriksi mustan. Lupakuviin merkitään talon väriksi vain tummaharmaa/musta, joka jättää meille pelivaraa lopullisen sävyn valintaan.

Lähetä kommentti