Kodinhoitohuoneen suunnittelu

28.7.2020

Saimme viime viikolla Jukkatalolta pääpiirustusvedokset talosta ja tämän viikon aikana meidän pitäisi lyödä lukkoon lopullinen pohjakuva, joka sisältää muun muassa vesipisteiden paikat. Oli siis pakko alkaa tekemään jonkinlaisia päätöksiä vesikalusteiden sijaintien suhteen, vaikka lopullisia keittiö- ja kiintokalustesuunnitelmia meillä ei vielä olekaan. Onneksi näiden suunnittelu aloitettiin jo hyvissä ajoin viime keväänä, joten meillä on hyvä käsitys siitä, millainen järjestys on meille toimivin - kalusteiden ulkonäkö on sen sijaan täysi mysteeri, sillä mieli tuntuu muuttuvan päivittäin!

Aiemmissa kodeissa meillä ei ole ollut sellaista luksusta kuin kodinhoitohuone, joten olen syystäkin innoissani päästessäni suunnittelemaan tätä tilaa! Kodinhoitohuone tulee meillä kylpyhuoneen viereen ja sieltä on myös käynti ulos. Kuraisten lasten ja koiran kanssa tähän tilaan ei ole kuitenkaan tarkoitus kulkea, vaan sitä varten meille tulee erikseen arkieteinen. Halusimme, että kodinhoitohuone pysyy puhtaana ja pyhitetään pyykin pesemiselle sekä kuivattamiselle, silittämiselle ja siivousvälineiden säilyttämiselle. Tarvittaessa tila voi toimia myös jonkinlaisena askarteluhuoneena. 

Kodinhoitohuone pohjakuva - Koti tehtävänä

Pesukoneen ja kuivausrummun paikka


Koneet vierekkäin vai päällekkäin? Pesutorni vie vähemmän neliöitä ja onkin näppärä etenkin pienessä kodinhoitohuoneessa. Vierekkäin olevien koneiden päälle saa puolestaan hyvin tasotilaa esimerkiksi pyykkien viikkaamiselle.

Me priorisoidaan laskutilaa, joten pesukone ja kuivausrumpu sijoitetaan vierekkäin tason alle ja huoneen ilme pysyy kevyenä kun seinustalla ei ole massiivisia kaapistoja. Jos se on mahdollista, kannattaa vierekkäin sijoitettujen koneiden sijaintia miettiä sekä käytettävyyden että esteettisyyden kannalta; keskellä kaappiriviä olevat koneet rikkovat kaapistojen linjan, joten yhtenäinen lopputulos saataisiin sijoittamalla koneet kaappirivin reunaan. Meillä vesipiste ja altaan sijainti heti kylpyhuoneen seinän vieressä pakottaa kuitenkin sijoittamaan pesukoneen ja kuivausrummun keskelle kaappiriviä (kuten alla olevassa kuvassa), jotta ylimääräiseltä vesipisteeltä (ja ylimääräisiltä kustannuksilta) säästytään. 


Kuva kodinhoitohuoneesta Kouvolan asuntomessuilta 2019


Tilaa likapyykille


Likapyykkikorien sopiva määrä riippuu asukkaiden määrästä ja siitä kuinka usein pyykkiä pestään. Meillä on ollut nykyisessä käytössä neljä likapyykkikoreja, mikä on ollut hyvä määrä jos pyykkiä haluaa pestä osissa ja erotella ne tummien ja vaaleiden lisäksi vaikka hienopestäviin. Yleensä tummaa pyykkiä tulee enemmän, joten sille on hyvä varata isompi kori. Korkean pyykkikaapin sijaan pyykkikorit sijoitetaan tason alle, jotta lastenkin on helppo viedä sinne omat pyykkinsä ja pyykkien ottaminen koreista on helppoa.


Kuva kodinhoitohuoneesta Kouvolan asuntomessuilta 2019


Pyykin kuivaus


Kodinhoitohuoneen myötä meille tulee nyt ensimmäistä kertaa myös kuivausrumpu, joten katsotaan tuleeko se mullistamaan pyykkihuollon. Siitä huolimatta tilaa on oltava myös pyykin narukuivatukselle; tila on suunniteltu niin, että sinne mahtuu hyvin auki oleva pyykkiteline, mutta lisäksi joku seinään kiinnitettävä kuivausteline voisi olla kätevä. Työtason yläpuolelle haluaisin myös kattoon kiinnitettävän tangon, johon voi laittaa kuivumaan vielä kosteita tai silitystä odottavia vaatteita. Kesäisin paras paikka kuivata pyykkejä on tietysti sään salliessa pihalla, minne ne on kodinhoitohuoneesta näppärä viedä.

Siivouskaappi


Siivouskaappi päätettiin sijoittaa heti kodinhoitohuoneen oven viereen, jolloin sieltä on nopea käydä nappaamassa imuri tai pölyrätti kun siivousvimma iskee. Kokemuksesta voin sanoa, että siivouskaapin kulmakivi on tukeva ja toimiva teline imurille sekä omat paikat myös mopille, silityslaudalle ja -raudalle. Imuriin tulee tartuttua huomattavasti useammin kun sen kaapista ottaminen ja sinne laittaminen on helppoa. Pesuaineet vievät yllättävän vähän tilaa jos ei sorru siivouskaapin ylivarusteluun, mutta lisäksi kaapissa tarvitaan tilaa ikkunanpesuvälineille, räteille ja harjoille. Meidän väliaikaisessa vuokra-asunnossa on myös ukollinen lokero vaarallisille aineille, kuten tuossa Topi-keittiöiltä lainaamassani kuvassa ja se on ainakin näin lapsiperheessä hyvä ja turvallinen lisä siivouskaappiin.

Siivouskomero Topi-keittiöt
Kuva: Topi-keittiöt


Muu säilytys kodinhoitohuoneessa


Koska pyyhkeet ja liinavaatteet tullaan säilyttämään kaapissa aikuisten vaatehuoneen yhteydessä, ei kodinhoitohuoneessa ole tarkoitus säilyttää juurikaan muuta. Meille tulee keittiön yhteyteen ruokakomero ja työhuoneeseenkin jonkin verran säilytystilaa, joten en vaan keksi mitä muuta tuolla voitaisiin säilyttää :D Altaan ja koneiden päälle tulee vielä yläkaapit, joten sinne saadaan säilöttyä muun muassa pyykinpesuaineet ja tarvittaessa tilaa jää vielä jollekin muulle sälälle. Siivouskaapin viereen mahtuisi hyvin pieni penkki ja naulakko satunnaisia saunavieraita varten - itse kuljemme suihkuun makuuhuoneen kautta, joten perheen kesken pukeudumme varmaan siellä.


Mitä muuta kodinhoitohuoneessa pitäisi ottaa huomioon? Unohtuiko jotain tärkeää?


Lähetä kommentti