Kirjoitin syyskuussa talomme hengittävästä rakenteesta ja olennaisena osana siihen liittyvät myös käytettävät pintamateriaalit ja pinnoitteet; hengittävän rakenteen hyöty katoaa jos päälle maalataan sisätiloissa kerros muovia ja moni saattaa tehdä näin tietämättään. Vaikka maalien ympäristö- ja terveyshaittoihin kiinnitetäänkin nykyään paljon huomiota, on tavallisen kuluttajan edelleen hankalaa saada puolueetonta ja selvää tietoa oikeasti ekologisista eli päästöttömistä ja muovittomista maaleista. Pelkkä eko-teksti maalipurkin kyljessä tai maininta maalin hengittävyydestä ei välttämättä kerro tuotteen ekologisuudesta ja siksi ilman tarkempaa perehtymistä asiaan on vaikeaa erottaa hyviä tuotteita huonoista.
Maali vaikuttaa sisäilmaan
Päästöttömät ja muovittomat maalit sisämaalauksessa
Omien selvittelyjeni perusteella muovittomia ja päästöttömiä sisämaaleja näyttäisi luotettavasti myyvän ainakin Suomen luonnonmaalit, jonka valikoimista löytyy esimerkiksi saksalaisen Auron maaleja. Kotimaiset vaihtoehdot ovat lisäksi Uulan sisustusmaali ja Colorian Greenline sisustusmaali.
Tuotteiden luvataan olevan maalattavuudeltaan hyvällä tai jopa erinomaisella tasolla. Maalit voidaan sävyttää olemassa olevien sävykarttojen mukaisesti eivätkä sävytyksessä käytetyt väriaineet esimerkiksi sisällä muovia. Hinnoiltaan muovittomat maalit ovat tavallisia akrylaattimaaleja aavistuksen kalliimpia, mikä saattaa koitua valintatilanteessa usein akrylaattimaalin eduksi. Vertailun vuoksi mainittakoon, että esimerkiksi 9 litraa Coloria Greenlinen sisämaalia maksaa noin 15€ enemmän kuin sama määrä tavallista sisustusmaalia. Hintaero ei siis ole merkittävä, mutta toki koko asunnon maalausurakassa se alkaa jo näkymään.
Tasoite- ja pohjamaalaustarjouksia kysyessämme meille tuli myös hieman yllätyksenä, että kaikki urakoitsijat eivät välttämättä suostu käyttämään muovittomia maaleja. Tämä on hyvä ottaa huomioon mikäli kaikkea maalaamista ei ole tarkoitus hoitaa itse ja mainita toive muovittomasta maalista jo tarjouspyynnössä.