Ekologinen koti

25.5.2020

Ekologisuus on nykyään trendikästä vähän jokaisessa asiassa ja hyvä niin, sillä ilmastonmuutoksen vuoksi meillä ei oikein ole muutakaan vaihtoehtoa, kuin opetella elämään ekologisesti kestävällä tavalla. Yksi merkittävistä ympäristövaikutusten aiheuttajista on asuminen ja kokonaan uutta taloa rakentaessaan voi helposti tehdä valintoja, joilla niihin voi vaikuttaa. Usein haasteena on kuitenkin rakentamiseen varattu rajallinen budjetti, jolloin edullisempi hinta voi helposti ajaa kestävämmän valinnan edelle. Onneksi kaikki ekologiset valinnat eivät ole kalliita tai vaikeammin toteutettavissa - pienilläkin teoilla on merkitystä!

Aihe kiinnostaa minua kovasti, joten listasin kymmenen asiaa, joihin me erityisesti kiinnitämme huomiota saadaksemme aikaan ekologisemman kodin:


Puutalo


Meille on ollut alusta asti selvää, että haluamme puutalon. Sen lisäksi, että puu on kestävä ja kaunis rakennusmateriaali, se auttaa myös torjumaan ilmastonmuutosta: kasvaessaan puu sitoo itseensä ilmasta hiilidioksidia ja puuhun varastoiutunut hiilidioksidi säilyy puutalossa koko rakennuksen elinkaaren ajan. Puu on ekologinen, uusiutuva rakennusmateriaali ja sen hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin muiden rakennusmateriaalien.





Talon koko ja tilaratkaisut


On pakko myöntää, että meidän porukka mahtuisi tarvittaessa hyvin asumaan nykyisessäkin asunnossa, mutta suurin syy rakentamiseen on tulevaisuudessa lisääntyvä tilan tarve. Kasvavat pojat tarvitsevat pian omat huoneet ja korona-aika on todistanut työhuoneen tarpeellisuuden. Siitä huolimatta neliöillä ei ole lähdetty keulimaan vaan talo rakennetaan meidän perheen tarpeita vastaavaksi.

Olemme ottaneet asunnon suunnittelussa avuksemme arkkitehdin, joka on suunnittellut meille toimivan pohjan ja  ympäristöönsä sulautuvan talon. Talon pohja on myös suunniteltu niin, että se hyödyntää passiivista aurinkoenergiaa eli oleskelutilat ja niiden ikkunat tullaan suuntaamaan etelään. Talon pohjoispuolelle sijoitetaan vähemmän lämpöä tarvitsevat tilat kuten makuuhuoneet.


Sijainti


Tontin valinnassa on kiinnitetty erityistä huomiota meidän työpaikkojen ja palveluiden sijaintiin. Lähtökohta oli, että matkan autolla työpaikalle on oltava lyhyempi kuin nykyisessä asunnossa ja että julkisenliikenteen käyttö on helppoa. Lähimpään kauppaan pääsee nopeasti myös kävellen ja metroasemalle vaikka pyörällä.


Rakenteet


Rakenteet ovat merkittävät roolissa talon energiankulutuksessa, mutta myös asumismukavuudessa. Haluamme omassa talossa korvata perinteisesti puutaloissa käytetyn mineraalivillan ja muovisen höyrynsulun hengittävällä, muovittomalla rakenteella. Tällainen rakenne vaikuttaa myös sisäilman puhtauteen, sillä se huolehtii sisäilman luonnollisesta kosteustasapainosta. Monet talovalmistajat tarjoavat eristeeksi esimerkiksi ekovillaa, mutta sen lisäksi myös rakenteiden muiden osien, kuten esimerkiksi tuulensuojalevyjen, hengittävyyteen on hyvä kiinnittää huomiota toimitussisältöä läpi käydessään.


Pintamateriaalit


Seinärakenteen hengittävyyden lisäksi rakennuksen sisäilmaan vaikuttavat myös muut sisätiloissa käytetyt rakennusmateriaalit. Etenkin kylmän ja lämpimän tilan välisissä rakenteissa halutaan vältellä muovia sisältäviä tuotteita, jotta säilytetään rakenteiden hengittävyys. Kiinnitämme siis huomiota maalien muovittomuuteen tai tapetoidessa käytettävään tapettiliisterin ja tapetin hengittävyyteen. Tämä on varmaan asia, jota moni ei tule hengittävän rakenteen kanssa ajatelleeksi, sillä lähes kaikki maalit sisältävät muovia ja oikeasti muovittomien maalien erottaminen viherpestyjen tuotteiden joukosta ei ole niin helppoa.

Muovia halutaan välttää myös lattiassa. Lapsiperheessä, jossa on myös koira, parketti on enemmän uhka kuin mahdollisuus, mutta siitä huolimatta olemme päättäneet käyttää lattiassa laattojen lisäksi parkettia. Parkettivalmistajaa valitessaan kannattaa huomioida ainakin tuotteen päästöluokitus, mistä käytettävä puu on peräisin ja missä tuote valmistetaan.


Sisustaminen


Sisustuksessa tullaan suosimaan tämän hetken trendien sijaan ajattomampia valintoja, jotka kestävät aikaa. Erityisesti keittiön on oltava sellainen, jota on ajan kuluessa tarvittaessa mahdollista päivittää vain pienillä muutoksilla, kuten kaapinovet maalaamalla tai vetimet vaihtamalla. Täyspuiset kiintokalusteet olisivat unelma, johon budjettimme tuskin taipuu, mutta sitä suuremmalla syyllä kalusteiden materiaaleihin on kiinnitettävä huomiota.

Huonekaluja meillä on jo entuudestaan sen verran, että uuteen kotiin ei montakaan uutta tarvita ja ne mitä hankitaan, harkitaan tarkoin ja ostetaan tarpeeseen. Uusissa huonekaluissa suositaan kotimaisuutta, panostetaan laatuun ja aitoihin materiaaleihin. Käytämme myös sisustuksessa vanhoja, kierrätettyjä huonekaluja, jotka tuovat samalla kotiin persoonallisuutta ja kerroksellisuutta.


Valkovuokot ekologinen piha


Piha


Pihasta halutaan luonnonläheinen ja siellä tullaan hyödyntämään ainakin kunttaa sekä tontin kiviä. Nurmikkoa meille tuskin juurikaan tulee, sillä pihan ollessa etelään päin, saisimme olla jatkuvasti kesäisin kastelemassa sitä. Pihalle tulee myös oma alueensa hyötyviljelylle ja toivottavasti komposti. Rötypuutarha, eli hiilinieluna toimiva pieni luonnonmukainen alue pihan perukoilla, meille muodostuu varmasti ihan itsestään...

Pihan ekologisuuteen kuuluu myös maanrakennusvaiheessa tontin määperän hyödyntäminen, jolloin vältytään turhilta kuljetusmatkoilta. Toiveenamme onkin päästä tekemään maanrakennustöitä samaan aikaan naapureiden kanssa, jolloin voimme hyötyä tästä puolin ja toisin.

Maalämpö


Lämmitysmuotona meillä tulee olemaan maalämpö. Se on uusiutuva energianlähde, joten sen käyttäminen on paitsi ekologista, mutta alkuinvestoinnin jälkeen myös edullista. Maalämpö on maaperään ja kallioon kerääntynyttä lämpöenergiaa, joka otetaan talteen maahan poratulla lämmönkeruuputkistolla ja maalämpöpumpulla ja jaetaan sitten rakennukseen vesikiertoisen lattialämmityksen avulla.


Kierrätys


Meillä kierrätetään muovi, paperi, lasi, metalli sekä kartonki ja nykyisessä keittiössä näiden kaikkien pyörittely on ollut haasteellista tilanpuutteen vuoksi. Uudessa talossa kierrätyspisteiden toimivuuteen ja estettisyyteen panostetaan, jotta kierrätys on entistä vaivattomampaa. Haaveilen lisäksi omasta kompostista, jotta saisimme ruuantähteet pois sekajätteen joukosta. Myös rakennusaikana jätteiden lajitteluun ja kierrättämiseen kiinnitetään huomiota.


Varautuminen tulevaisuuteen


Olemme jo heti projektin alkuvaiheessa todella oppineet, että rakentaminen tarkoittaa monia päätöksiä ja asioita, jotka on otettava huomioon. Nykyhetken lisäksi on osattava katsoa myös tulevaisuuteen; on tehtävä varaus esimerkiksi sähköautolle, jollainen meilläkin varmaan tulevaisuudessa tulee olemaan, ja teknisessä tilassa on tarvittaessa tilaa tulevaisuuden energiamuotoja, kuten aurinkoenergiaa, varten.

Periaatteessa asuntomme on myös niin sanottu elinkaariasunto, jossa liikkuminen ja toimiminen on helppoa. Asunto on suunniteltu sopimaan meille koko loppuelämäksi, sillä esteettömyytensä ja tilojen muunneltavuuden ansiosta se toimii myös elämäntilanteiden muuttuessa.



Ylin kuva Pixabay

1 kommentti

  1. Vaikka ekologisuus onkin nykyään trendikästä, on se tosiaan todella hyvä trendi. Hienoa, että olette kiinnittäneet huomiota näin moniin asioihin ekologista kotia suunnitellessanne, se on meillä myös haaveena. On myös tärkeää, että rakennettavat alueet kaavoitetaan niin, että siitä ei ole haittaa ympäristölle. Onneksi luontoselvitys täytyy nykyään aina myös lain mukaan tehdä.

    VastaaPoista