Meidän takka

6.6.2021

Blogi on elänyt hiljaiseloa toukokuun ajan, mutta se ei toki tarkoita sitä, etteikö raksalla olisi tapahtunut mitään. Rakennuttajilla on vain ollut hieman kiire töiden, perhe-elämän ja raksan yhdistämisessä ja vaikka emme vieläkään ole päässeet juurikaan itse hommiin talon sisällä, on raksalla kulunut paljon aikaa pihaa ja sisätiloja siivotessa.

Laatoitustyöt ovat jatkuneet raksalla koko toukokuun ja valmistuvat toivottavasti piakkoin. Toukokuussa raksalla on voinut törmätä myös muurariin, joka sai työnsä tällä viikolla valmiiksi: meillä on nyt takka!


Meille takka ei olisi ollut välttämätön, mutta kun aloimme miettiä kuinka hankalaa sen hankkiminen jälkikäteen olisi ja kuinka omakotitaloon nyt vähän niinku kuuluu takka, päädyimme ottamaan takan jo rakennusvaiheessa pelkän takkavarauksen sijaan. Maalämmön takia takka on meille enemmän tunnelmanluoja kuin lämmönlähde, mutta sitä on tarkoitus hyödyntää talvella maalämmön ohella myös talon lämmittämiseen. Ja vaikka pääkaupunkiseudulla pitkät sähkökatkot ovatkin harvinaisia, on silti helpottavaa tietää, että tarvittaessa saamme talomme  ja ruokamme lämmitettyä jos sähköä ei olisi saatavilla.



Päädyimme varaavaan takkaan, sillä ne luovuttavat lämpöä hitaasti ja matalalla teholla eli soveltuvat hyvin juuri fiilistelyyn. Takan sijainti keskellä taloa varmistaa myös lämmön jakautumisen tasaisesti talon sisällä.


Meidän takka: Tulikivi Vaala

Tulikivestä meille tuli ensin mieleen vain perinteiset vuolukivitakat, mutta kun päätimme antaa mahdollisuuden ja käydä katsomassa valikoimaa Tammiston showroomilla, ihastuimme heti keraamiseen Vaala-takkaan. Muita takkoja ei lopulta sitten edes mietittykään, sillä selkeälinjainen Vaala jäi lähtemättömästi molempien mieleen. Grafiitinharmaa vaakalaattapinta oli heti meidän ykkövalinta ja korkeaan tilaan päädyimme ottamaan Vaalan korkeimman, 2100mm korkean mallin.



Hieman valtavirrasta poiketen hormiksi valittiin metallihormin sijaan muurattu harkkohormi, joka pinnoitettiin valkoisella antiikkilaastilla. Myönnän, että tämä päätös epäilytti eniten, mutta valinta oli lopulta juuri oikea meille, sillä kokonaisuus on rauhallinen, kun hormi ei erotu liikaa seinästä ja huomio kiinnittyy vain itse takkaan.

Meille oli myös tärkeää valita kotimainen takka. Tulikiven tehtaat sijaitsevat Suomessa, ja itseasiassa keraamiset laatat meidänkin takan pintaan tulevat Heinävedeltä eli lähes omilta kotiseuduiltani.


Vinkit uudisrakennuksen takan hakintaan


  • Uudisrakennuksissa takka pitää olla piirrettynä jo lupakuviin. 
  • Yli 500kg paivanille takoille tarvitaan vahvistettu pohja, joka huomioidaan jo lattiavalun yhteydessä. Lisäksi tarvitaan korvausilmaputki, joka tuo ulkoa takan alle paloilmaa.
  • Jos uudiskohteeseen tulee tulisija ja hormi, vaaditaan ainakin Espoossa tulisija- ja hormisuunnitelma. Joillakin toimijoilla nämä kuuluvat mukaan pakettiin, mutta meidän piti ostaa suunnitelmat erikseen. Hintaa tälle tuli 350€.
  • Puhallusvilla ei estä takan ja hormin asennusta, mutta asennus on helpompaa ennen puhallusvillaa. Tämä kannattaa huomioida aikatauluissa.
  • Talon energiatodisus kannattaa katsoa läpi ja huomioida siinä myös takan vaikutus. Meidän talon energialuokka saatiin nostettua B:stä A:han kun energiatodistuksessa huomioitiin, että lämmitykseen käytettän osittain myös varaavaa takkaa.







3 kommenttia

  1. Todella kaunis takka, oikea katseenvangitsija. Meille tulossa varaava takka, kun olemme siinä vaiheessa rakentamisessa. Tuommoinen musta olisi myös haaveissa. Uskon, että sopisi sisustukseen, jota on helppo myös sitten muutella vuosien varrella - Musta kun sopii kaiken kanssa.

    VastaaPoista
  2. Meidänkin olisi tarkoitus aloittaa laatoitustyöt, mutta hieman pienimuotoisemmin. Olemme miettineet saunan uudelleen laatoitusta ja kylpyhuoneremonttia. Etsinkin juuri blogeista inspiraatiota laattojen valintaan. Takka näyttää hienolta valmiina. Laatoitustyöt taidetaan myös jättää ammattilaiselle. https://www.remonttioulu.fi/remontti/sauna-ja-kylpyhuoneremontit

    VastaaPoista
  3. Hyvä tietää, että ennen puhallusvillaa takan asentaminen on helpompaa. Meille on suunnitteilla tulevaan uuteen kotiin takka, joten nämä vinkit ovat arvokkaita ja auttavat kovasti. Vanhemmilleni olisi taas tilattava piakkoin takan korjaus heidän iäkkääseen takkaan.

    VastaaPoista