Raksakuulumiset - elementtien toimituksesta väliseiniin

6.3.2021

Vuosi on lähtenyt käyntiin vauhdilla ja niin ovat alun haasteiden jälkeen hommat raksallakin. Aika päivittää tännekin mitä kaikkea raksalla on pystytyksen jälkeen tapahtunut.

Kun aluskate oli asennettu ja talo oli saatu säältä suojaa, saimme vihdoin huokaista helpotuksesta. Nopeasti talon päälle saatiin myös peltikatto ja timpurit siirtyivät sisälle runkorakenteiden pariin. Olimme juuri toipuneet pystytyksen ja Suomen talven aiheuttamasta stressistä, kun seuraavan haasteen aiheuttivatkin sitten leimaamattomat runkorakennekuvat, jotka olisi pitänyt leimata jo ennen talon pystytystä. Jos siis päätät ottaa perustukset muualta kuin talotehtaan kautta, niin varmista, että kaikki kuvat menevät oikeille henkilöille tarkastettavaksi!

Aika rakennusvalvontaan kuvien leimaamista varten onnistui onneksi nopeasti, mutta kuvatpa eivät menneetkään läpi! Erinäisten sekoilujen takia leimaa ei saatu heti kuvien korjaamisen jälkeenkään. Tämä kaikki viivästytti runkokatselmusta, joka vaaditaan ennen kuin kantavia runkorakenteita saa alkaa peittämään, eikä raksalla tapahtunut siksi vajaaseen kahteen viikkoon mitään.



Lopulta rakennusvalvonta ilmoitti runkokatselmuspäivän aamuna, etteivät he koronan takia tee enää työmaakäyntejä vaan meidän piti hankkia työmaalle ulkopuolinen tarkastaja, jolla olisi tavanomaisen puurakennesuunnittelijan pätevyys. Loppu hyvin kaikki hyvin, leima saatiin ja hommat jatkuivat. Timpuriporukka palasi raksalle noin kahdeksi päiväksi viimeistelemään rungon ja tekemään meille terassin.




Ennen LVI-töitä hankittiin raksalle kaksi rakennuslämmitintä sulattamaan maata, jotta putkien kaivaminen maahan kävisi helpommin. Motonetin 50 euron lämmittimet ovat ajaneet asiansa oikein hyvin ja pitivät taloa lämpinä kovemmillakin pakkasilla. Sähkönkulutuksessakin päästiin tässä vaiheessa kunnolla vauhtiin :D

Ulkoseinien sähkövedot tehtiin päivässä ja kävimme osoittelemassa nopeasti mille korkeudelle kuviin merkityt ulkopistorasiat ja ulkovalot halusimme. Näin jälkeenpäin ajateltuna näitä olisi voinut miettiä vähän etukäteen - etenkin ulkopistorasioiden paikkoja. Samaan aikaan raksalla teki LVI-porukka omaa osuuttaan.


lattiavalu

Lattiavalua varten hankimme raksalle kosteudenpoistajan ja sahasimme isosta putkesta muotteja ylijäämäbetonia varten. Betonin pois kuljettaminen olisi maksanut meille 500 euroa, joten päätimme käyttää sen aidan perustuksiin.

Lattiavalun jälkeen alkoikin nopeasti seinien villoitus ja väliseinien rakentaminen. Tätä vaihetta oltiin odotettu tietysti kovasti, koska sisätilat alkoivat vihdoinkin muodostumaan ja pohjapiirrustus muuttumaan oikeiksi huoneiksi. Saatiin tosi mukava timpuri meidän talolle hommiin ja vaikka  hän on painanut töitä raksalla yksin, niin hommat ovat edistyneet nopeasti. Aina raksalla käydessä yllättyy, kun uusia seiniä on noussut. Seinien myötä tuli myös suuri helpotus: kaikki huoneet ovat just hyvän kokoisia! 


seinien villoitus ekovilla

Väliseinien teko

Tällä viikolla Vesivek kävi asentamassa rännit sekä kattoturvatuotteet ja seuraavaksi talolla aletaan asentamaan ilmastointiputkia ja sisäseinien sähköjä. Sitä varten raksalle on toimitettu jo melkoinen määrä kaikenlaista putkea ja johtoa. Meidän hommaa on ollut pääasiassa työmaan siivous ja sorttiasemalla käyminen. Päädyimme roskalavan sijaan kuskaamaan roskat itse lähimmälle sorttiasemalle peräkärryllä. Aika monta keikkaa on jo tullut heitettyä - kuormat ovat koostuneet pääasiassa muovista, maalatusta puusta, villanpalasista ja styroksista.

7 kommenttia

  1. Onpa ikävää, että kuvat ei menneet läpi ja raksa pysähtyi. Rakentamisessa on kyllä aina omat kommervenkkinsä. Meilläkin tytär suunnittelee oman talon rakentamista ja hieman ovat katselleet jo työmaapalveluita, mutta mitään sen suurempia ei ole tontilla tapahtumassa ennen kun tulee kunnon kevätsäät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi tuo ei aiheuttanut viivästystä muihin työvaiheisiin vaan ollaan ihan aikataulussa. Eli loppu hyvin, kaikki hyvin! Mutta tosiaan, kaikkea voi rakentaessa sattua ja viivästyksiinkin täytyy varautua. Kesää kohti onkin varmasti hyvä alkaa rakentamaan - jospa se kevät sieltä kohta tulisi :)

      Poista
  2. Hyvä jos kuitenkaan ei viivästyksiä tullut. Tutulla myös LVI-työt edessä heidän raksalla. Kaikki on tähän saakka mennyt hyvin, ja ovat ilmeisesti aikataulussakin. Toivotaan, että näin jatkuukin. Nämä rakennusurakat ovat kyllä mielenkiintoisia, ja niitä on mukava seurata. Muistuu meidänkin rakennusajat mieleen.

    VastaaPoista
  3. Siitä se valmistuu. Aiotteko itse tehdä rakennussiivouksen, vai tuleeko se jonkin yrityksen puolesta? Tutun raksaa käytiin juuri katsomassa muutama päivä sitten, heillä kaakeleita jo laitetaan paikoilleen.

    VastaaPoista
  4. Meillä alkaa myös kaivuutyöt, kunhan löytyy kuljetuspalvelut ja muut. Tätä on kyllä odotettukin, kiva että vihdoin tapahtuu. Tsemppiä teidänkin urakkaan! En malta odottaa, että mekin olemme edes tuossa vaiheessa.
    https://www.kuljetusnuikka.fi/kuljetuspalvelut

    VastaaPoista
  5. Minä en tiennyt, että tuota maata voi tuolla tavalla sulattaa että kaivaminen onnistuu paremmin. Aika kätevä, usein olen miettinytkin miten kaivuutyöt onnistuu silloin, kun maassa on jäätä tai routaa. Meidän tuttu kertoi, että heillä alkaa kaivaminen kunhan luiskakauha kotiutuu. Täytyykin kysyä, tehdäänkö heille ensin sama toimenpide.

    VastaaPoista
  6. Oli aikoinaan hyvin samannäköistä meidän rakennustyömaalla. Oli se jännittävää aikaa! Me juuri tapasimme uuden tulevan naapurin. He olivat ostaneet tontin tuosta vierestä. Heilläkin ilmeisesti nyt kuljetuspalvelu hakusessa, sitten alkaa työn touhu. https://www.jt-pajunen.fi/palvelut/kuljetuspalvelu

    VastaaPoista