Rakennuslupa - mitä otettava huomioon

15.9.2020

Pääsimme vihdoin syyskuun alussa jättämään rakennuslupahakemuksen! Se on ainakin ensimmäistä kertaa rakentavan silmin valtava prosessi, johon tarvitaan useita mystisiä liitteitä, täytettyjä lomakkeita ja todistuksia. Siksi onkin tärkeää, että lupaprosessia hoitaa asiasta hyvin perillä oleva henkilö, jolla on myös kokemusta yhteistyöstä oman kunnan rakennusvalvonnan kanssa. Meidän rakennusluvan hakemisesta on vastannut arkkitehtimme, joka toimii myös rakennushankkeemme pääsuunnittelijana.

Tämä teksti on kirjoitettu espoolaisen rakennuttajan näkökulmasta, mikäli asut muualla Suomessa, tarkistathan oman kuntasi käytännöt ja vaatimukset kunnan rakennusvalvonnan sivuilta.


Kuka hakee rakennuslupaa

Rakennuslupaa hakee tontin omistaja. Mikäli tontilla on useita omistajia tai se on jaettu hallinnanjakosopimuksella, vaaditaan kaikilta allekirjoitukset lupahakemukseen. Rakennusluvan hakeminen kannattaa ulkoistaa pääsuunnittelijalle eli valtuuttaa hänet hakemaan lupaa puolestasi. Mikäli tontti on jaettu hallinnanjakosopimuksella, kuten meidän tapauksessamme, kaikilta tontin omistajilta vaaditaan yhteinen valtakirja, jossa he valtuuttavat pääsuunnittelijan hakemaan rakennuslupaa.

Rakennuslupaa haetaan oman kunnan rakennusvalvonnasta ja useimmissa kunnissa se onnistuu nykyään sähköisen Lupapisteen kautta. Espoossa tämä palvelu ei kuitenkaan ole käytössä, vaan lupaa haetaan rakennusvalvonnan e-asioinnin kautta. Palveluun voi kutsua mukaan hankkeen eri osapuolia kuten Lupapisteessäkin. 


Ennakkoneuvottelu

Espoossa osa lupaprosessia on ennakkoneuvottelu, jonka järjestämisestä alueen lupakäsittelijän kanssa sopii pääsuunnittelija. Suunnittelija esittelee hankkeen rakennusvalvonnassa ennen luvan hakemista, millä varmistetaan, että hankkeella on edellytykset saada rakennuslupa. Ennakkoneuvottelussa voidaan myös varmistaa millaisia poikkeamia rakennukselle voidaan myöntää, jotta ei turhaan suunnitella ratkaisuja, jotka eivät rakennuslupaa hakiessa mene läpi. Esimerkiksi meidän tapauksessa varmistettiin, minkä verran sisäänkäyntikatos voi mennä istutusalueeksi määritellylle alueelle ja ettei tontin muodon ja korkeusaseman vuoksi ole välttämätöntä järjestää esteetöntä sisäänkäyntiä.


Rakennuslupahakemuksen liitteet

Luvan hakeminen on ajankohtaista kun pääpiirustukset ovat valmiit. Pääpiirustuksiin kuuluu:

  • julkisivukuvat
  • leikkauskuva
  • asemapiirustus
  • pohjakuva
  • hormipiirustus
  • suunnitelma pihan käytöstä


Lista luvan liitteeksi tarvittavista dokumenteista kannattaa tarkistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta. Espoossa luvan liitteeksi tarvitaan ainakin seuraavat (ja varmaan enemmänkin):

  • kaavaote kaavamääräyksineen
  • selvitys rakennuspaikan hallintaoikeudesta esim. lainhuutotodistus (alle 3kk vanha)
  • maalämpökaivon etäisyydet
  • energiaselvitys - tämä saatiin Jukkatalojen kautta
  • hulevesisuunnitelma
  • rakenne- ja perustussuunnitelmat
  • katukorkeusilmoitus eli selvitys rakennuspaikan korkeusasemasta
  • naapurien suostumukset
  • liitoskohtalausunto
  • suunnittelijoiden tiedot ja kelpoisuuden osoittaminen


Jos hakemuksesta puuttuu käsittelyn kannalta olennaisia asiakirjoja tai suunnitelmat ovat keskeneräisiä, ei luvan käsittelyä voida aloittaa, eikä arvioitua päätöspäivämäärää antaa. 


Naapurien kuuleminen

Lupaprosessissa isoin meille jäänyt homma oli naapureiden kuuleminen. Naapureiksi lasketaan kaikki viereisten tai vastapäätä olevien kiinteistöjen tai tonttien/alueiden omistajat, joita meille kertyi kaiken kaikkiaan yhdeksän taloa omistajineen, sillä useat meitä lähimmät tontit on jaettu hallinnanjaolla. Naapureille toimitetaan tiedoksi ja tarkistettavaksi hankkeen pääpiirustukset sekä Ilmoitus naapurille rakennushankkeesta -lomake, jonka he allekirjoituksellaan kuittaavat, kunhan ovat tutustuneet heille toimitettuihin piirustuksiin. 

Homman voi ulkoistaa maksua vastaan rakennusvalvonnalle, mutta jos rahan ja ajan säästäminen kiinnostaa, kannattaa homma hoitaa reippaasti itse. Kiinteistöjen omistajatiedot saa tilattua kuulemistarkoitusta varten kaupunkimittauksen asiakaspalvelusta.

Eräänä keskiviikko-iltana lähdimme kiertämään naapurustoa koko perheen voimin ja tavoitimme onneksemme saman illan aikana kaikki naapurit. Koimme itse helpoimmaksi esitellä hankkeemme ihan kasvotusten sen sijaan, että olisimme vain tiputtaneet paperit postilaatikoihin ja toivoneet parasta. Kieltämättä ovelta ovelle kiertäminen vähän etukäteen ahdisti, mutta loppujen lopuksi olikin ihan mukava nähdä millaista porukkaa tulevassa naapurustossa asuu ja jutella joidenkin kanssa vähän enemmänkin. 

Kaikki suostumukset palautuivat meille viikon sisällä, mutta on hyvä huomioida, että tähän kannattaa varata aikaa.


Mitä kannattaa huomioida lupaprosessissa

Varaudu siihen, että luvan hakemiseen ja saamiseen voi mennä aikaa - jopa kuukausia.

Käy tarvittavat dokumentit huolellisesti läpi. Luvan hakeminen puutteellisilla tiedoilla ei hyödytä ketään ja pahimmassa tapauksessa keskeyttää hakuprosessin.

Säästät helppoa rahaa kun kuulet naapurit itse, mikäli se vain on mahdollista.

Luvan hakeminen maksaa. Jokainen kerta. Hae siis lupaa samalla kertaa esimerkiksi autokatokselle tai erilliselle saunarakennukselle, vaikka rakentaisitkin sen myöhemmin. 

Huomioi myös talotoimittajan kanssa tehtävässä sopimuksessa, että se ehtona on rakennusluvan saaminen.

Me purimme tontilla sijainneet vanhat talousrakennukset etukäteen jo ennen rakennuslupaa. Tämä tapahtuu rakennusvalvontaan 30 päivää ennen purkamista toimitettavalla purkamisilmoituksella.

Read More

Hengittävä puutalo

6.9.2020

Yksi tärkeimmistä kriteereistämme talolle oli muovittomuus rakenteissa. Kun hautasimme toiveet hirsitalosta, oli selvää, että valitsemme puutalon hengittävällä rakenteella ja siitä emme halunneet tinkiä. Tällaisessa niin kutsutussa ekopuutalossa mineraalivilla ja höyrynsulkumuovi korvataan puukuitueristeellä ja höyrynsulkukankaalla/-paperilla.



Mitä tarkoittaa hengittävä rakenne?

Hengittävässä rakenteessa ilmassa oleva kosteus pääsee vapaasti kulkemaan rakenteen läpi tiivistymättä rakenteisiin. Tämä ei tarkoita sitä, että myös ilma pääsisi vapaasti kulkemaan rakenteiden läpi, vaan hyvin tehty hengittävä rakenne on ilmatiivis. Hengittävällä rakenteella onkin suuri merkitys hyvään sisäilmaan, sillä se tasaa sisätilojen ilmankosteutta pitäen sen luonnollisella tasolla.

Pinnoite, joka ei läpäise kosteutta, voi pilata hengittävän rakenteen. Siksi hengittävyyden kannalta on tärkeää kiinnittää huomiota myös sisäpuolen pintamateriaaleihin, kuten maalehin ja tapetteihin, joiden on oltava muovittomia, jotta ne eivät estä rakennetta toimimasta.


Ekojukka-rakenne

Koska valitsimme Jukkatalon, käytetään talomme seinärakenteena heidän Ekojukka-rakennetta. Siinä mineraalivilla on korvattu kotimaisella Ekovillalla ja höyrynsulkumuovi Intello-kankaalla. Arkkitehtimme neuvosta tajusimme vaihtaa myös tuulensuojalevynä käytetyn kipsilevyn puiseksi runkoleijonaksi, joka on ekologinen ja terveellinen rakennusmateriaali. Ekojukka-rakenne on normaaliin rakenteeseen verrattuna muutamia tuhansia euroja kalliimpi, joten merkittävää eroa mineraalivillaan ei ole.


Kuva Jukkatalo


Ekovilla osana seinärakennetta

Ekovilla tukee ajatustamme ekologisesta talosta. Se valmistetaan kierrätetystä puukuidusta, kuten sanomalehdistä. Eriste on hiilineutraali eli se tuottaa päästöjä vain sen verran kuin pystyy sitomaan ja toimii hiilinieluna sitoen hiilidioksidia. Mitä pidempään talomme kestää, sitä pidempään hiili on varastoituneen myös talomme eristeisiin - ja odotuksenammehan on, että hengittävällä rakenteella varustettu talomme tulee kestämään vuosikymmeniä.

Ekovillaa on käytetty rakentamisessa jo yli 30-vuotta ja sitä on tutkittu niin paljon, ettei sen käyttö talomme eristeenä arveluta meitä. Tutkimusten mukaan Ekovilla on myös lämmöneristeenä tehokas, eikä se vaikuta heikentävästi talon ilmatiiveyslukuun.


Perehdy käytettävän seinärakenteen ominaisuuksiin


Lopuksi täytyy vielä todeta, että en voi sanoa tämän meidän valitseman ekorakenteen missään nimessä olevan ainoa oikea valinta. Valtaosa tuntuu vieläkin rakentavan käyttäen mineraalivillaa ja höyrynsulkumuovia, joten tavassa sinänsä on tuskin mitään vikaa. Arkkitehtitutultani olen kuitenkin saanut mielestäni yhden parhaista rakentamiseen liittyvistä neuvoista: Se, että muutkin rakentavat jollakin tietyllä tavalla, ei ole mikään takuu, että se olisi hyvä tapa. Aina kannattaa kyseenalaistaa.
Read More