Kurasyöppö

22.4.2020

Olemme olleet koiranomistajia jo kahdeksan vuotta, joista lähes kuusi vuotta perheeseen on kuulunut myös pieniä lapsia. Syksyn kurakelit, Etelä-Suomen sateiset talvet ja kevät, joka on kuraleikkien kulta-aikaa, ovat meille aikoja, jolloin kuravaatteet likaantuvat jatkuvasti ja pitkäkarvaista shetlanninlammaskoiraa saa olla pesemässä jokaisen lenkin jälkeen. Siksi yksi tulevan kodin ehdottomia varusteita on kura-allas, josta olemme haaveilleet lähes kaikki nämä vuodet.

Pohdimme pitkään talon pohjaa ja kura-altaan sijoittamista. Alussa järkevin paikka tuntui olevan kodinhoitohuoneen ulko-oven vieressä, mutta ajatus kuravaatteista tai likaisesta koirasta samassa tilassa, jossa käsitellään myös puhtaita vaatteita, alkoi epäilyttää. Tämä ratkaisu olisi myös vaatinut kiertämisen sisälle takapihan kautta. Lopulta pohjaan muodostui arkieteinen ja kurasyöpön sijoittaminen sinne oli mielestämme järkevin ratkaisu.

Kurasyöppö kodinhoitohuoneessa Kouvolan Asuntomessuilla 2019


Vaatimuksia kura-altaalle ja pesupaikalle:

  • Oma nurkkaus ulko-oven välittömässä läheisyydessä, jotta kurainen koira tai lapset saadaan heti pesuun
  • Laatoitus seinillä suojaamaan roiskeilta
  • Vesieristys, viemäri ja käsisuihku
  • Ei kulkuväylällä
  • Rättipatteri mm. kuravaatteita ja koiran pyyhettä varten
  • Miellyttävä koiran tassuille
  • Helppo pitää puhtaana

Viime kesänä, jolloin oma talo oli vielä kaukainen haave jossain hamassa tulevaisuudessa, kuvailin asuntomessuilla itselleni muistiin erilaisia vaihtoehtoja. Erityisesti mieleen jäi Unidrain MatLine-kuramatto, joka on ulkonäkönsä puolesta varmasti monen valinta, vaikka hinta hieman kirpaiseekin. Ehkä kallistuisin nyt asiaan enemmän perehdyttyäni kuitenkin ruostumattomaan teräkseen, joka on hygieenisempi ja varmasti myös helpompi puhdistaa. Jos otetaan lisäksi huomioon tuotteen mahdollinen käyttöikä, kestää ruostumaton teräs paljon kumimattoja pidempään.

Unidrainille vaihtoehtoja ovat ainakin Kavika, joka valmistaa ruostumattomasta teräksestä perinteisiä kurasyöppöjä kolmessa eri koossa sekä  Vemta Oy, jonka valikoimassa on altaita esimerkiksi kumialumiinimatolla, mutta myös metalliritilällä. Näiden kahden valmistajan ehdoton plussa on myös niiden kotimaisuus, jota ainakin itse pidän tärkeänä ominaisuutena.


Unidrain MatLine-kuramatto kodinhoitohuoneessa Kouvolan Asuntomessuilla 2019

Kuva Unidrain

Lähetä kommentti